Ursula von der Leyen: Ekkor kaphatja meg Lengyelország a helyreállítási alap forrásait

2022.06.02. 21:40
A jóváhagyott lengyel helyreállítási terv eszközeinek lehívása a benne foglalt szükséges feltételek teljesítéséhez van kötve, ezért az első részletet a bírói fegyelmi rendszert érintő módosítások végrehajtása után folyósítják – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Lengyelországban.

Felidézte: az Európai Bizottság alapos értékelés alapján zöld utat adott a lengyel helyreállítási tervnek, de az első részletet csak azt követően folyósítják, hogy egy új, független testülettel helyettesítik a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, megreformálják a bírákra alkalmazott fegyelmi rendszert, és lehetővé teszik a fegyelmi kamara döntéseinek felülvizsgálatát.

Szerdán a lengyel szenátus egyhangúlag elfogadta, egyúttal azonban több módosítással visszaküldte a szejmnek azt az államfői tervezetet, amely a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának Brüsszel által szorgalmazott reformját irányozza elő. A lépés a lengyel helyreállítási tervbe az EB-vel folytatott tárgyalások során beiktatott 116 sarokkő közé tartozik.

Újságírói kérdésre Von der Leyen elmondta:

meg van győződve arról, hogy a fegyelmi rendszerről szóló előírások – amelyeken a parlamentben még dolgoznak – teljesítik az EB elvárásait.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig hangsúlyozta: Lengyelország olyan, erős Európai Unió létrehozásában érdekelt, amely tiszteletben tartja a szuverén tagállamok jogait. Ebben a szellemben indították el korábban a lengyel igazságügyi reformot, amelyet – mint Morawiecki mondta – a lengyel ellenzék alaptalanul a jogállamiságot sértőnek állított be.  

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a helyreállítási terv eszközeit nagyrészt energetikai és klímaügyi átalakításra szánják. Kiemelte a terv szerepét Lengyelország energetikai versenyképessége növelésében és Európának az Oroszországtól történő energetikai függetlenedésében.

Varsó és az EB hasonló módon tekint az EU előtt álló stratégiai kihívásokra, „azokra, amelyeket Putyin és az ő kormányzása teremtett, valamint azokra is, amelyek bizonyára a jövőben még megjelennek” – fogalmazott Mateusz Morawiecki.