2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Kaliforniában már korlátozzák a vízhasználatot

K EPA20210623021
2022.06.02. 17:29
Szerdán több mint hatmillió dél-kaliforniai lakos számára lépnek életbe a kültéri vízhasználatra vonatkozó átfogó korlátozások, mivel a hatóságok a súlyos aszály idején a vízzel való takarékosságra törekszenek. Kutatások szerint a vízhiány 42 százalékáról a klímaváltozás tehet.

Egyre égetőbb a vízhiány Kaliforniában, pedig a valódi nyár még el sem kezdődött. Az állam kormányzója már takarékossági szabályokat vezetett be, ráadásul Kalifornia történetének egy legszigorúbb korlátozásáról döntöttek: a déli részen a Metropolitan Water District of Southern California, az ország egyik legnagyobb vízszolgáltatója megtiltotta a háztartásoknak, hogy hetente egynél többször locsolják a gyepet.

A cél a vízfelhasználás 35 százalékos csökkentése, mivel az államban immár harmadik éve tart a szárazság.

A szabályok bevezetésére azt követően került sor, hogy a kaliforniai hatóságok márciusban bejelentették, hogy a tározószint és a hómennyiség csökkenése miatt az államban érvényes vízkvótát tizenötről öt százalékra csökkentik. Kalifornia két legnagyobb víztározójában a tartalékok már kritikusan alacsony szintre apadtak, az államban idén volt a valaha legszárazabb január, február és március – írja a CNBC.

Az Egyesült Államok nyugati részén tapasztalható nagy szárazság legalább 1200 éve a legszárazabb két évtizedet eredményezte a régióban. A körülmények valószínűleg 2022-ben sem javulnak, akár évekig is ilyen maradhat a helyzet. A Nature Climate Change című folyóiratban publikáló kutatók becslése szerint az aszály súlyosságának 42 százaléka az ember által okozott éghajlatváltozásnak tulajdonítható.

A nyári hónapok közeledtével a kültéri vízhasználat visszafogása a leghatékonyabb módja a víztakarékosságnak. Kaliforniában a városi vízfelhasználás mintegy felét a kertek öntözése teszi ki. A 2012 és 2016 közötti szárazság idején Jerry Brown korábbi kormányzó elrendelte a vízhasználat 25 százalékos csökkentését, amire sok lakos a szárazságtűrő kertépítésre való átállással reagált.

Gavin Newsom kormányzó nem rendelt el ilyen kötelező korlátozást, de tavaly azt kérte, hogy a lakosok 15 százalékkal csökkentsék a háztartások vízfogyasztását. A tisztviselők arra is felszólították az embereket, hogy használjanak újrahasznosított vizet a kertjükben, zuhanyozzanak rövidebb ideig, és csak akkor indítsák el a mosogatógépet és a mosógépet, ha tele vannak.

(Borítókép: Alacsony a Folsom-tó vízszintje a Kalifornia állambeli Granite Bayben 2021. június 21-én. Fotó: John G. Mabanglo / MTI / EPA)