New York állam 22 megújuló energiás erőmű megépítésére készül a klímacélok elérése érdekében

GettyImages-1059802434
2022.06.03. 19:40
New York állam komoly megújuló energiás kapacitás kiépítésére készül, a kormányzó szerint a projektek 2040-re 620 ezer otthon áramellátását biztosíthatják. A környezetbarát technológia alkalmazása annyi szén-dioxid-kibocsátását előzné meg, amennyit több mint 492 ezer autó közlekedése okozna.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul bejelentette, hogy 22 megújulóenergia-projekt megvalósítását tervezi. Ezek többsége napelemes létesítmény lesz, mivel az állam 2040-re üvegházhatású gáz kibocsátása nélküli hálózatot szeretne elérni – írta meg a Bloomberg.

A projekteknek elegendő energiát kell termelniük ahhoz, hogy legalább húsz éven keresztül 620 ezer New York-i otthont szolgáljanak ki, 2,7 milliárd dollárnyi (közel 990 milliárd forintnyi) magánbefektetést ösztönözzenek, és több mint 3 ezer munkahelyet teremtsenek az államban

– mondta Hochul csütörtökön.

Az új erőművek megépítése New York államnak egy újabb lépés megtételét jelenti annak a célnak a megvalósításához, hogy 2030-ra a villamos energia 70 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsák elő, és ahhoz is, hogy újabb 10 év múlva pedig már üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli hálózatot üzemeltethessenek. A kormányzó 2021 szeptemberében azt mondta, hogy az állam 2030-ig legalább 10 gigawatt teljesítményű naperőmű-kapacitást szeretne kiépíteni. Az állam korábban megfogalmazott célja az volt, hogy 2025-re hat gigawattos kapacitást érjenek el.

Ezek a projektek lehetővé teszik számunkra, hogy ne csak teljesítsük, hanem túl is teljesítsük azt a célt, hogy a villamos energia 70 százalékát megújuló forrásból teremtsük elő, és New York államot a klímaváltozás elleni küzdelem országos éllovasává tegyük

– tette hozzá New York állam kormányzója.

A 22 új erőmű várhatóan évente 4,5 millió megawattóra megújuló energiát termel majd, a szén-dioxid-kibocsátást pedig segít évente több mint 2,2 millió tonnával csökkenteni.

Ez egyenértékű azzal, mintha minden évben több mint 492 ezer autóval kevesebb közlekedne az utakon

– tette hozzá Hochul.

(Borítókép: Napelemfarm Vermontban 2018. október 14-én. Fotó: Fotó: John Greim / LightRocket / Getty Images)