Befagyasztják az üzemanyag árát a horvátok is

2022.06.06. 13:29
Szerdától kezdve befagyasztják az üzemanyagok árát Horvátországban.

A döntést Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök jelentette be hétfőn, egy kormányülést követően. A lépés értelmében szerdától

  • a 95-ös benzin árát 13,5 kunánál (697 forint),
  • a gázolajét 13,08 kunánál (676 forint),
  • a kevert összetételű kék dízelét pedig 9,45 kunánál (488 forint) fagyasztják be.

A korlátozások nélkül a gázolaj most átlagosan 15,8 kunába, a benzin 15,78 kunába, a kék dízel pedig 10,87 kunába kerülne a horvát kutakon.

Az index.hr szerint a kormányfő azt is közölte, hogy ezzel párhuzamosan csökkentik az üzemanyagokra kivetett adó mértékét: a benzin esetében 0,4 kunával, a dízel esetében pedig 0,2-vel (a kék dízel után nem kell adózni, így azt nem tudják csökkenteni).

Az árstopot a horvát kormány egyelőre egy hónapos időtartamra vezeti be, de elképzelhető, hogy két hét múlva – az addigi árváltozásokra reagálva – egy kisebb korrekciót hajtanak végre a befagyasztott árakon. Az egy hónapos határidő lejárta előtt pedig felülvizsgálják az intézkedés meghosszabbításának lehetőségét. 

Panaszkodtak az elszálló üzemanyagárak miatt

Szintén az index.hr készített egy videós riportot arról, hogy a horvátok miként élték meg az üzemanyagárak növekedését az utóbbi napokban. 

Ez kész horror, nem is tudom, hogy ki közlekedik így autóval

– mondta egy zágrábi lakos, miközben egy másik interjúalany úgy fogalmazott, hogy „varázslónak kell lenni” ahhoz, hogy ilyen üzemanyagárak mellett meg tudjanak élni.

Most úgy fest, hogy a kormányzati döntés révén valamelyest fellélegezhetnek a horvátok, akik előszeretettel jártak át olcsó, befagyasztott árú üzemanyagot tankolni Magyarországra – egészen a legutóbbi üzemanyag-árstopos kormányrendeletig, amelyben már megtiltották ezt