Kiderült, milyen árak lennének, ha megszűnne az élelmiszerárstop

DBZOL20220201003
2022.06.09. 18:59
Az év eleje óta van érvényben hatósági ár több élelmiszerre is. Egy nemrég közölt számítás azt járta körbe, milyen árban lennének az érintett termékek, ha megszüntetnék az árstopot.

Orbán Viktor miniszterelnök még április végén jelentette be, hogy a kormány július 1-jéig meghosszabbította a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot. A kabinet hivatalos közösségi oldalán nemrég arról írt, hogy az árstopok további megújításáról június közepéig születik döntés.

A kormányfő január 12-én azt is közölte, hogy több élelmiszer árát vissza kell vinni arra szintre, amelyen tavaly október 15-én állt. A rendelet alapján az alábbi termékekre vonatkozik az árstop:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A Portfolio nemrég kiszámolta, mennyibe kerülnének egyes termékek az árstop megszüntetése után. A szintén érintett csirkemellel kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy tavaly október óta 40 százalék körül emelkedett a bontott csirke, illetve a csirkecomb ára.

A számítás szerint a sertéscomb ára – ami a KSH által mért fogyasztói átlagár alapján 1500 forint – 1900 forint körül lenne. A sertéskaraj ára ráadásul 25 százalékkal nőtt, így valószínűleg árstop nélkül a comb ára is hasonló mértékben nőtt volna.

A Portfolio elemzésében arra is kitér, hogy több mint 25 százalékkal kerül többe a pasztőrözött ESL-tej, így a 277 forintos UHT-tej már 350 forint lenne. 

A cikk azt is megjegyzi, hogy a rétesliszt ára 45 százalékkal nőtt az árstop bevezetése óta. Ilyen mértékű drágulás miatt a finomliszt ára 212 forint helyett 300 forint körül lenne. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)