Varga Mihály: A befektetők a háború ellenére is bíznak a magyar gazdaságban

2022.06.09. 12:57
Varga Mihály kötvénykibocsátást jelentett be.

„Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon, a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

A kötvénykibocsátásra már számítani lehetett, miután kedden az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) 2,5 milliárd euró egyenértékkel megemelte a nemzetközi bruttó devizakötvény-kibocsátási keretét.

Varga Mihály elárulta, hogy mire költik a devizakötvényekből befolyó pénzt.

Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket 3 milliárd dollár és 750 millió euró értékben, amelyet Magyarország stabilitásának megőrzésére, előtörlesztésre és a pénzügyi tartalékok növelésére használjuk

– hangsúlyozta a devizakötvény-kibocsátások eredményeiről Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy „a befektetők a háború ellenére is bíznak a magyar gazdaságban”, és „a magyar kötvények iránt kétszeres volt a kereslet”.

Varga szerint a kétszeres kereslet azt mutatja, hogy Magyarország a bizonytalan nemzetközi atmoszférában is képes magát a piacról finanszírozni.

A bizonytalan környezet kapcsán a háború következményein és az inflációs környezet miatti általános hozamemelkedésen túl az EU-val folytatott vitákra is gondolni kell, hiszen bizonytalan, hogy mikor és mennyi EU-pénzhez juthat hozzá a jogállamisági eljárás mellett a magyar állam – hangsúlyozta Varga Mihály.

Mindemellett azt is elárulta, hogy mire költik a frissen bevont pénzt: 

A most bevont forrásokat Magyarország stabilitásának megőrzésére, előtörlesztésre és a pénzügyi tartalékok növelésére használjuk.