Mint a Terminátor, olyan brutális az amerikai infláció

32B794V-highres
2022.06.10. 16:39
Az amerikai fogyasztói árak 1981 óta nem drágultak akkorát, mint 2022 májusában. Az amerikaiak a gáz, az élelmiszer és a lakhatás árának megugrásával küzdenek – derült ki a pénteken közzétett adatokból.

Az amerikai statisztikai hivatal szerint májusban 8,6 százalékra rúgott az előző egy év inflációja, ami növekedést jelent az áprilisi 8,3 százalékhoz viszonyítva. A Bloomberg által korábban összeállított becslések szerint a közgazdászok májusra 8,3 százalékos növekedést vártak, ehhez képest 8,6 százalék lett a fogyasztói árindex – írta meg a Yahoo Finance.

Havi alapon az infláció egy százalékkal emelkedett, szemben az áprilisi 0,3 százalékkal, tehát tovább gyorsult a drágulás. A maginfláció, amely kiküszöböli az élelmiszerek és a gáz gyors árváltozásait, májusban az előző év azonos időszakához képest hat százalékkal emelkedett, ami meghaladja az elemzői konszenzusként várt 5,9 százalékot.

Viszonyításképpen a magyar inflációs adat májusban 10,7 százalék volt, a maginfláció pedig 12,2 százalék volt éves alapon.

A Bloomberg szerint az infláció legutóbbi emelkedéséhez a szállás, a benzin és az élelmiszer árának növekedése járult hozzá legnagyobb mértékben. Az energiaindex májusban egy hónap alatt 3,9 százalékot emelkedett, a benzinindex pedig 4,1 százalékot. Az energiaárak májusban az előző év ugyanezen hónapjához képest 34,6 százalékkal emelkedtek, ami 2005 szeptembere óta a legnagyobb változás.

Eközben az élelmiszerindex áprilistól májusig 1,2 százalékkal emelkedett, és az előző év azonos időszakához képest pedig 10,1 százalékos az élelmiszerek árának növekedése, ami 1981 márciusa óta a legnagyobb drágulás.

A lakások bérleti díjának ára májusban az előző havihoz képest 0,6 százalékkal emelkedett, ami 2004 márciusa óta a legnagyobb emelkedést jelenti. A tulajdonosok egyenértékű bérleti díja májusban 0,6 százalékkal emelkedett, ez pedig 1990 augusztusa óta a legnagyobb ilyen érték.

A jelentést követően a részvények határidős árfolyamai esésnek indultak, mivel a befektetők azt várják az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reservetől (Fedtől), hogy folyamatosan emelje az alapkamatot, monetáris szigorítást hajtson végre, hogy ezzel lassítani tudja az áremelkedést.

(Borítókép: Nicholas Kamm / AFP)