Jövőre lemondhatunk a csúcstelefonokról

GettyImages-453330804
2022.06.10. 06:51
Még mindig tart a globális chiphiány, ami miatt sok okostelefon-gyártó küzd gyártási nehézségekkel. Az egész évre kihathatnak a problémák. Van viszont, ahol enyhült a válság.

A két éve tartó globális félvezetőhiány azzal fenyeget, hogy a következő generációs okostelefonok és az adatközpontok gyártásához szükséges legfejlettebb chipekből sem lesz elegendő még jövőre sem. A fő problémát az jelentheti, hogy a chipek gyártásához szükséges nyomtatott áramkörökből is hiány van, vagyis nem tudják megvalósítani a szükséges kapacitásnöveléseket.

Az ebből fakadó gyártási problémák aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a világ két legnagyobb teljesítményű chipgyártója képes lesz-e teljesíteni a vevőknek tett szállítási ígéreteit. Ha pedig ezzel kudarcot vallanak, akkor leginkább az okostelefonok gyártói járhatnak a legrosszabbul – derül ki a WSJ cikkéből.

A nehézségek részben abból adódnak, hogy a magas költségek és technikai akadályok miatt mindössze két vállalat – a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a Samsung Electronics – képes csak az iparág legmodernebb chipjeinek gyártására. Mindkettőnek ambiciózus tervei vannak a következő hónapokra, de egyelőre ezekkel nem állnak jól: a TSMC már értesítette több ügyfelét is, hogy jövőre és 2024-ben nem a remélt gyorsasággal tudja növelni a termelést a gyártóeszközök beszerzésével kapcsolatos problémák miatt.

A Samsung, a világ második legnagyobb chipbeszállítója bizonyos kapacitáskorlátozásokkal szembesült: a dél-koreai székhelyű szuwoni vállalat a vártnál lassabb javulást tapasztalt a 4 nanométeres eljárással készült chipek termelése során. Összességében így sok ügyfelük – például a Qulacomm és az Nvidia – inkább a TSMC-től próbál termékeket vásárolni. Viszont a riválisnak sincs kellő gyártási kapacitása az említett problémák miatt.

(Borítókép: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images)