Hogy kapcsolódik össze Luxemburg és Magyarország?

GettyImages-93252582
2022.06.10. 13:09
Sikeresen elindult a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása, ami hozzájárul a határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez, a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez. Ezt Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese jelentette be.

A közép-európai úgynevezett Core régió magában foglalja Ausztriát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. A piac-összekapcsolási projekt

Magyarország minden uniós határán bevezeti a másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítási módszerre épülő kapacitásfelosztást.

Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy magyar oldalról a Mavir Zrt. és a HUPX Zrt. mellett a MEKH mint nemzeti szabályozó hatóság is aktívan részt vett a piac-összekapcsolás éles indulását lehetővé tevő munkában.

A fejlesztés tovább folytatódik

A projekt indulásával az európai uniós villamosenergia-piacok összekapcsolása még nem ért a végéhez. A hivatal elnökhelyettese a további fontos feladatok közé sorolta az összehangolt, áramlásalapú kapacitásszámítási modell bevezetését a hosszabb időtávú és napon belüli kapacitások esetében, valamint az európai uniós kiegyenlítő-szabályozási energiapiacok fokozatos integrációját is – derült ki az MTI-hez eljutatott közleményből.

(Borítókép:  Oli Scarff / Getty Images)