Nagyon fázhatunk télen az orosz gáz nélkül

GettyImages-1235892454
2022.06.11. 13:13
Európát télen energiahiány fenyegeti, különösen, ha a hideg időjárás egybeesik a kínai gazdasági kereslet növekedésével – figyelmeztetett az ágazat világfelügyeletének vezetője.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója az ukrajnai orosz invázió miatt fellépő energiahiány mértékéről szóló eddigi legkeményebb megjegyzésében azt mondta, lehet, hogy korlátozásokat kell bevezetni – akár az ipari felhasználók számára is –, ha a kormányok nem tesznek lépéseket az energiahatékonyság növelése érdekében.

Ha kemény és hosszú telünk lesz, és ha nem teszünk intézkedéseket, nem zárnám ki a földgáz korlátozását Európában, kezdetben a nagy ipari létesítmények számára

– mondta el a főigazgató a Financial Timesnak adott interjújában.

Birol szerint a kormányoknak csökkenteniük kell az energiaigényt a hatékonyság javításával, de hozzátette, hogy a potenciális gázhiány kevésbé lesz súlyos, „ha a kínai gazdaság nem teljesít a megszokott ütemben”. Az elmúlt hónapokban a pekingi zéró Covid-politika részeként bevezetett korlátozások lelassították a gazdasági növekedést, és csökkentették az energiaigényt, de az ország most újranyit.

Számos európai ország erősen függ az orosz gáztól, és az igazgató aggódik, hogy a Kreml az energiát használja fel arra, hogy nyomást gyakoroljon az Ukrajnát támogató országokra. A Gazprom, az állami irányítás alatt álló orosz energiaóriás már több ország felé elzárta a csapot, köztük Lengyelország, Bulgária és Finnország, valamint a múlt héttől Hollandia és Dánia irányába, mert nem voltak hajlandóak rubelben fizetni az energiáért. 

Vészhelyzeti tervekre lehet szükség

Németország márciusban kijelentette, hogy akut hiány esetén az ipar egy részét levágják a gázhálózatról, hogy biztosítsák a háztartások energiamegtartását. Birol figyelmeztetését Dan Jörgensen dán klímaügyi miniszter is megerősítette, aki egy interjúban azt mondta, hogy

szükség lehet vészhelyzeti tervekre, amelyek energiakorlátozásokat is tartalmazhatnak, ha Európa leállítja az orosz gáz importját.

Kadri Simson, az Európai Unió energiaügyi biztosa azt is elmondta, hogy a közösség készenléti terveket dolgoz ki az orosz gázimport esetleges teljes leállására. 

Faith Birol arra figyelmeztetett, hogy az extrém magas olajárak minden valószínűség szerint számos ország gazdaságának jelentenek komoly terheket. A Brent nyersolaj ára május végén majdnem történelmi csúcsot döntött – miután az Európai Unió bejelentette az orosz olaj jelentős része importjának tilalmát –, és azóta is magas szinten maradt. 

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)