Megnyitja a kormány a stratégiai tárolókat az OMV miatt

B RKL20220521077
2022.06.11. 20:46
Az OMV miatt a biztonsági kőolajkészletekhez is hozzányúl a magyar állam. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a benzinre és a gázolajra is kiterjed az intézkedés.

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyag-ellátása – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. A tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában.

Megjelent a rendelet

Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet.

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV a lehető leghamarabb visszapótolja. Mint írják: „tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra, Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében” a biztonsági kőolajtermék-készletekből:

  • 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
  • 29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) a felszabadított készletet értékesítésre felajánlja – tették hozzá a közleményben. Kiemelik, hogy az így felszabadult üzemanyagot kizárólag a magyarországi töltőállomás-hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából.

A rendelet szerint az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát 2022. augusztus 31-ig és 60 százalékát 2022. október 31-ig az MSZKSZ részére visszapótolja.

Beláthatatlan, hogy mit hoz a nyár

Az Index korábban Grád Ottóval, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárával beszélgetett, aki elmondta:

Most beláthatatlan, hogy mit hoz a nyár, mert fizikai hozzáférésben is lesznek problémák. Tudni kell, hogy a kőolajtermékek iránt nyáron csúcsigény van, jóval magasabb a fogyasztói igény, ami emeli az ellátásbiztonság kockázatát már most is.

Hozzátette, hogy „a mostani embargó nem csak magát a kőolajat, azaz az alapanyagot érinti, ami az európai ellátás 30 százalékát adja. Hanem nagyon komoly mennyiségű félkész terméket is, amit eddig csak adalékolni kellett, és gázolajként máris kiszolgálható volt”.

Nem indul újra a finomító

Mint korábban beszámoltunk róla, nem tudták időben újraindítani az osztrák OMV schwechati finomítóját az üzem leállásával járó rendszeres karbantartás után. A schwechati üzemanyag kiesése miatt az OMV nem tudja ellátni még az osztrák piacot se biztonságosan, ezért a magyarországi és a szlovákiai kútjaikat egy időre be kell zárniuk, miután az ottani finomítóban gyártott termékeket Ausztrián kívül elsősorban a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti az OMV.

A karbantartást május 31-én kellett volna befejezni, és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, de az újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel. 

Az OMV havonta 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízel üzemanyagot hozna be Magyarországra. Szakértők szerint a mintegy 200 üzemanyagtöltő állomást üzemeltető OMV kútbezárásai ellátási gondokhoz vezethetnek Magyarországon (az OMV látja el a magyar benzinpiac ötödét, a dízelpiac körülbelül hatodát). 

(Borítókép: Zászlók és cégtábla az OMV egy fővárosi üzemanyagtöltő állomásánál. Fotó: Róka László / MTI)