Kivétel nélkül drasztikusan árat emel az összes magyar fürdő

C  FA20000708001
2022.06.11. 06:35
20–25 százalékkal drágul a strandolás országszerte a Fürdőszövetség szerint. Ezer forinttal többe kerülhet egyetlen belépő, mint tavaly. Az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek a koronavírus miatt, most, hogy engedi a kormány, kivétel nélkül növelik áraikat. Mindenütt az energiaár-robbanásra, valamint a bérköltség megugrására hivatkoznak.

Brutális drágulást vezetnek be a strandokon, ezer forinttal is többe kerülhet egyetlen belépő tavalyhoz képest.

Már múlt szombaton árat emeltek a gyulai várfürdőben. Szinte azonnal, ahogy lehetett. Június 1-jével lejárt a rendelet, amely a koronavírus-járványra hivatkozva másfél évig tiltotta, hogy díjat emeljenek az önkormányzati cégek. A fürdők 95 százalékát ilyen vállalkozások üzemeltetik Magyarországon.

A fürdők 2019-ről 2020-ra emeltek legutóbb árat, tehát már két éve, és azóta rengeteg olyan költségnövekedésük volt, amit nem tudtak érvényesíteni

– mondta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy négytagú család tízezer forint alatt nem lép be a fürdőkbe

Gyulán 2650 forintról 3200-ra drágult a felnőtt napijegy élménymedence és szaunahasználat nélkül, amelyekkel együtt jóval drágább. Budapesten múlt szerdán emelték az árakat. A Paskál fürdőbe a hétvégi napokon több mint 10 ezer forintért mehet be egy 4 tagú család, ez 900 forinttal több a korábbinál. A belépők 8,7, a bérletek 10–14 százalékkal drágultak a fővárosiak legkedveltebb strandjain. A történelmi fürdőkbe, amelyeket többnyire külföldiek látogatnak, 20 százalékkal magasabb áron lehet bejutni.

A Gellért Fürdőbe már 7600 forint egyetlen felnőtt belépő szekrényhasználattal.

A magánvállalkozások korábban is emelhettek árat. A mosonmagyaróvári Flux Thermal Spa nevű fürdőben márciustól kérnek 10 százalékkal többet a belépőkért – egy felnőttől 4200 forintot. Az áremelésnek viszont még nincs vége.

Sajnos a költségek megeszik a fürdőt, még egy 10–15 százalékos emelésre szükségünk van, hogy a fürdőt életben tudjuk tartani

– mondta Husz Szilvia értékesítési vezető.

Kivétel nélkül emel árat az összes fürdő

A Fürdőszövetség szerint nincs kivétel. Ahol nem az elmúlt 10 napban változtattak, a következő néhány hétben emelnek majd az árakon.

Drasztikusabb áremeléseket fogunk tapasztalni, ami azt jelenti, hogy nem 5-10, hanem 20-25 százalékos, néhány jegytípus esetében még ennél magasabb áremelésről is lesz

– vázolta fel a drága jövőt Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Arra hivatkoznak, hogy szinte minden sokkal többe kerül a fürdők üzemeltetőinek: két-háromszorosára drágult az energia, és megugrottak a bérköltségek is az idei, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés hatására. „A vegyszerek ára is duplájára nőtt, de van olyan vízkezelési vegyszerünk, aminek 280 százalékkal drágult” – tette hozzá Balogh Zoltán az RTL Híradónak.

A nyíltvízi fürdők estében valamivel visszafogottabb a drágulás,

mivel ott nem kell vegyszereket használni. Ennek ellenére a Balaton partján is júliusig átlagosan 1015 százalékkal emelkedhet a strandbelépők ára tavalyhoz képest. A belföldön drasztikus mértékben emelkedő árakról az Index megírta, hogy külföldön még olcsóbb is lehet a nyaralás, mint itthon, miközben Magyarországon a turizmus a tavalyi járvány miatti bezárkózás ideje alatt annyira visszaesett, hogy az idei kereslet a korlátozások feloldásának köszönhetően hétszer annyian szállnak meg az országban, mint tavaly. A legnépszerűbb turisztikai régiónak a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék bizonyult.

(Borítókép: B .Fazekas László / MTI)  • Tippek
  • Hírek