Hollik István: Ha egy légitársaság áthárítja a különadót, meg kell emelni a rájuk vonatkozó adót

GettyImages-1234457407
2022.06.13. 17:37
Hollik Istvánt és Kocsis Mátét kérdezték arról, hogy a Ryanair az utasokra hárítja a extraprofitadót. Mint mondták, odáig nem lehet eljutni, hogy az emberek fizessék meg a háború következményeit.

A Telex a képviselőháznál kérdezte a politikusokat azzal kapcsolatosan, hogy hogyan értékelik a Ryanair lépését.  Kocsis Máté szerint a nagy cégek nem először csinálják azt, hogy „a Magyarországon keletkezett többletbevételük után további közteherviselésben kell részt venniük, akkor fogják magukat és ráterhelik az ügyfelekre”.

A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, ezt csinálták régen pénzügyi szolgáltatók is, ezért most sem lepte, ami történt a légitársaságnál. De szerinte innentől kezdve

ez egy egyszerű fogyasztóvédelmi kérdés és nincs a politikának dolga ezzel.

Hollik István országgyűlési képviselő és a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint nagyon helyesen a kormány ezt ki fogja vizsgálni. Merthogy ezek az extraprofitadók azt a célt szolgálják, hogy azok a nagyvállalatok, akik extra nyereséget érnek el a háborús helyzet miatt – ilyen vagy olyan okok miatt –, fizessenek be a költségvetésbe és ne pedig a magyar emberek: ezért „én egyetértek azzal, amit kormány bejelentetett, hogy itt fogyasztóvédelmi vizsgálatot kell folytatni – nem háríthatják át”.

A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint vannak olyan szektorok, ahol nem tudják áthárítani a cégek az új adóterhet, de „ha van olyan szektor, ahol az áthárítás felmerül, ott erélyesen fel kell lépni, akár annak az árán is, hogy ha ezt valaki mégiscsak megcsinálja, akkor a légitársaságra vonatkozó adót meg kell növelni”. „Én a célt látom, tehát hogy ezek a nagyvállalatok fizessenek, ne pedig magyar emberek” – így Hollik. 

Háború a Ryanairrel

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra – ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette ki az Index megkeresésére még pénteken, miután Index több cikkben is beszámolt arról, hogy az utasokkal fizetteti ki az extraprofitadót a Ryanair.

A légitársaság levélben közölte utasaival, hogy fejenként 3900 forintot (10 eurót) kell fizetniük a foglalásaik után. A járatra vonatkozó adót az utasoknak abban az esetben is ki kell fizetniük, ha június 4-e előtt foglalták le a jegyüket. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 4 ezer forintos összeggel utólag megterhelik a kártyát, amellyel a foglalás készült. 

A kormány már a pünkösdi ülésén határozott a korábban bejelentett nyolc ágazatot érintő különadókról, valamint új adóemelésekről.

(Borítókép: Utasok szállnak le a Ryanair utasszállító repülőgépéről a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 4-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)