Az MNB felkészült a bankok díjváltozásinak figyelésére

DSC 1235
2022.06.14. 16:08
A pénzügyi különadók és a tranzakciós illeték változása okán a jegybank kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben. Ezt kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte.

A közleményben az MNB kitért arra, hogy a jegybank 2013-2015-ben 4 milliárd forint jogosulatlanul elvont díjat fizettetett vissza egyes pénzügyi intézményekkel, továbbá 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a tranzakciós illeték bevezetése utáni jogsértések miatt. A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult az MNB döntései ellen, azonban a jegybank a perekben is eredményesen védelmezte a fogyasztók érdekeit – hívta fel erre a figyelmet a jegybank.

A központi pénzintézet kiemelt céljának tekinti, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek döntéseiket jogsértő befolyásolástól mentesen, a valós körülmények és a tényleges feltételek ismeretében hozhassák meg – idézi az MTI a közleményt.

Az MNB felügyeleti tevékenységének része az ellenőrzési eljárás, melyet egyrészt az adatszolgáltatásból származó információk, másrészt a részére átadott dokumentumok, illetve a hivatalosan ismert adatok ellenőrzésével és elemzésével valósít meg.

Jelentősen nőttek a biztosítók díjbevétele tavaly

A biztosítók díjbevétele 2021-ben több mint 10 százalékkal nőtt, és ezzel meghaladta az 1300 milliárd forintot – mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentés ismertetésén sajtótájékoztatón. 

Ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a szektor mérete nominálisan elérte az MNB jövőképében 2021-re meghatározott díjbevétel-növekedést, GDP-arányosan azonban elmaradt a céltól. A biztosítói területen az életág, a nyugdíj és a kockázati jellegű termékek teljesítettek kiemelkedően – ismertette.

(Borítókép:  Bődey János / Index)