Hiányszakmák gondjain segíthet a debreceni nyomdaipari modell

2022.06.15. 17:20
Fontos mérföldkő a munkaerőhiánnyal küzdő nyomdászszakma képzésében az Alföldi Nyomda Zrt. új gyakorlati tanműhelye, amelyet szerdán adtak át Debrecenben – közölte a Nyomda- és Papíripari Szövetség (FEDPRINT).

A Nyomda- és Papíripari Szövetség (FEDPRINT) szerint az ágazat utánpótlás-problémáit enyhítheti a szövetség által életre hívott, kísérleti fázisban járó oktatási projekt is, amely akár más hiányszakmák munkaerőgondjait is orvosolhatná.

Orgován Katalin, a FEDPRINT elnöke elmondta: a debrecenihez hasonló, korszerűen felszerelt tanműhelyeknek kulcsszerepük van abban, hogy a tanulók naprakész tudással lépjenek be a nyomdászszakma világába, amely ma már döntően a digitalizáción alapuló, kreativitást is igénylő pálya.

Eltűnt a dolgozók egyharmada

A szövetség, amelynek tagjai a komplett szakma dolgozóinak mintegy nyolcvan százalékát foglalkoztatják, idén átfogó kutatást végzett a nyomdaipar helyzetéről, amelyből kiderült: a cégek még a szintén aggályos papírhiánynál is jobban tartanak a munkaerő jövőbeni rendelkezésre állásától. A felmérés válaszadóinak mintegy kilencven százaléka szerint nem biztosított a munkaerő-utánpótlás, pedig a jelenleg nagyjából tízezer főt foglalkoztató szektor akár azonnal több ezer munkavállalót is fel tudna szívni.

Az Európai Unió nyomdaiparából 2000 után szűk két évtized alatt 290 ezer fő – a teljes foglalkoztatotti állomány bő harmada – tűnt el,

holott a szektor kibocsátási volumene – elsősorban a csomagolóanyagoknak köszönhetően – növekvő tendenciát mutat.

Az ágazat utánpótlás-problémáinak enyhítésére a FEDPRINT kidolgozott egy alternatív megoldást, amely akár más hiányszakmák munkaerőgondjait is orvosolhatná. A projekt keretében a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Technikuma – amelynek sok esetben gondot okozott az elegendő számú gyakorlati helyszín biztosítása – diákjai a 11. évfolyamtól nyomdákhoz is mehetnek szakmai gyakorlatra, és nyomdász-alapismereteket tanulhatnak a FEDPRINT által kidolgozott fakultatív tananyag révén. Végzettségük továbbra is mechatronikai lesz, de a megszerzett elméleti tudás és a nyomdákban eltöltött gyakorlati idő alapot biztosít arra, hogy rövid idő alatt nyomdász-szakképesítést is szerezzenek.

Az első tapasztalatok alapján minden esély megvan rá, hogy a modellt rövidesen országosan is kiterjesszék – írja az MTI.