A GVH vizsgálatot indított Kasza Tibi étrend-kiegészítőinek reklámjai miatt

DSC2321
2022.06.15. 15:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított Kasza Tibi műsorvezető, influenszer étrend-kiegészítőket forgalmazó cégével szemben. Ez nem jelenti annak kimondását, hogy a cég jogsértést követett el, a hatóság szerint azonban fennáll a gyanú, hogy egyes termékeket megtévesztő módon népszerűsítenek.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Challenge étrend-kiegészítőket forgalmazó Manker Beauty Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, mivel közleményük szerint a cég vélhetően tisztességtelenül, az uniós ágazati szabályozást is megsértve népszerűsíti a termékcsaládot, illetve az ahhoz kötődő Challenge életmódváltó rendszert.

A hatóság a közleményében úgy fogalmaz: a Challenge étrend-kiegészítők forgalmazója valószínűleg megtévesztően népszerűsíti a termékcsaládot többek között betegségek megelőzéséről és kezeléséről szóló ígéretekkel.

A versenyhivatal gyanúja szerint a cég honlapja, közösségi oldalai, valamint a tulajdonos-ügyvezető Kasza Tibor közösségi oldalai jogsértő módon sugallják a termékekről, hogy alkalmasak lehetnek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására. Gondolnak olyan állításokra – idézve például a termékek leírásából –, hogy

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket, az érelmeszesedést és a daganatos megbetegedéseket.

Hasonlóan jogsértők lehetnek a reklámok egyes, egészségre gyakorolt hatásokra vonatkozó állításai. Például:

Segít a fogyásban és a súlytartásban is megfelelő étrend mellett.

A cég a GVH szerint emellett vélhetően megalapozatlan, megtévesztő információkat közöl egyes termékek összetételéről is, például amikor azt írja, hogy mindenmentes vagy cukormentes

Egyáltalán nem biztos, hogy a cég jogsértést követ el

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása ugyanakkor nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás elkövette a jogsértést. Az eljárás arról szól, hogy tisztázzák a tényeket és bizonyítsák a feltételezett jogsértéseket – emlékeztet közleményében a hivatal.

Az eljárásra három hónap áll rendelkezésre, amelyet indokolt esetben kétszer, egyenként legfeljebb két hónappal meg lehet hosszabbítani.

Frissítés:  Kasza Tibor jogi képviselője a cikkünk korábbi verziójának megjelenése után az alábbi közlemény közreadását kérte: 

Az Index.hu valótlanul állította, hogy Kasza Tiborral szemben a Gazdasági Versenyhivatal  bármilyen marasztaló döntést hozott volna. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Gazdasági  Versenyhivatal Kasza Tibor érdekeltségébe tartozó jogi személlyel szemben folytat vizsgálatot, mely vizsgálat megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette volna, amint azt a Gazdasági Versenyhivatal közleménye is hangsúlyozza.

(Borítókép: Kasza Tibi. Fotó: Kaszás Tamás / Index)