Felszólították az ausztrálokat, hogy kapcsolják le a lámpát

2022.06.16. 17:54
Ausztrália energiaügyi minisztere arra szólította fel az Új-Dél-Wales állam háztartásait – köztük Sydney-t is –, hogy az energiaválság miatt kapcsolják le otthonaikban a világítást.

Chris Bowen, Ausztrália egészségügyi minisztere közölte, hogy az embereknek – ha van rá lehetőségük – két órára le kéne kapcsolniuk a világítást minden este. Hozzátette, hogy egyébként biztos benne, hogy nem fogják áramkimaradások érni a lakosságot. Erre az intézkedésre azért van szükség, mert az energiaárak megemelkedése miatt Ausztrália fő nagykereskedelmi villamosenergia-piacát szüneteltetik – számolt be a BBC.

Ha megtehetik, akkor este 6 és 8 óra között ne indítsák be a háztartási elektromos gépeket és takarékoskodjanak az energiával, amennyire csak lehet

– hangsúlyozta a miniszter egy Canberrában tartott televíziós médiakonferencián.

Mi történt? 

Az elmúlt hetekben Ausztrália is megérezte a szénellátás zavarainak, több széntüzelésű erőmű leállásának és a világpiaci energiaárak emelkedésének hatását.

Az év eleji áradások néhány új-dél-walesi és queenslandi szénbányát is érintett, illetve műszaki problémák miatt leállt a termelés két olyan bányában, amelyek a piac legnagyobb új-dél-walesi szénerőművét látják el.

Ausztrália széntüzelésű villamosenergia-termelő kapacitásának mintegy negyede nem üzemel jelenleg a váratlan leállások és tervezett karbantartások miatt.

Emellett egyes villamosenergia-termelők költségei a magasba szöktek, mivel a szén és a gáz világpiaci ára az Oroszország elleni szankciók miatt megugrott.