Többoldali nyomás alatt állnak a nők, de van kiút az extrém terhelésből

GettyImages-1230688551
2022.06.16. 12:31
A nők extrém túlterhelését eredményezte a koronavírus-járvány időszaka: egyszerre kellett a családban és a munkahelyeiken helytállniuk. A gyerekes szülőket súlyosabban érintette a válság, a stresszkitettségük jóval nagyobb volt, de azok a nők is bizonytalan helyzetben lehetnek, akik még nem alapítottak családot. Számukra próbálnak segítséget és megoldáskészleteket biztosítani a DOnation által szervezett Nők Mesterfokon konferencián.

A koronavírus-járvány egyik fő mellékhatása a társadalomban a nemek közötti egyenlőtlenségek növekedése a munkaerőpiacon. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a nők foglalkoztatottsága világszerte 4,2 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évhez képest, miközben a férfiak foglalkoztatottságánál csak 3 százalékos csökkenés látszik. A nők munkanélkülisége a világ legtöbb nagy gazdaságában gyorsabb ütemben nőtt, mint a férfiak esetében 2020 első felében, amikor a világjárványnak a munkaerőpiacra gyakorolt hatása a legkeményebb volt. Az Egyesült Államokban a női foglalkoztatás 2020 februárja és áprilisa között 17,9 százalékkal csökkent, szemben a férfiak 13,9 százalékos csökkenésével. Hasonlóképpen Magyarországon 2020. első félévében mindkét nem foglalkoztatottsága csökkent, de a nők esetében 0,9 százalék volt a visszaesés, így 61,9 százalékra esett az arány.

Két fő oka van annak, hogy a nők 2020-ban nagyobb mértékben viselték a világjárvány súlyát, mint a férfiak. Először is, a Covid–19 miatt a legsúlyosabban érintett ágazatok közül néhány olyan volt, ahol a női foglalkoztatás aránya a teljeshez viszonyítva magasabb, mint a férfiaké. A legtöbb gazdaságban a nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az olyan ágazatokban, mint a vendéglátás, az élelmiszer-szolgáltatás és a személyi gondozás. Az euróövezetben például a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás-ágazat a teljes női foglalkoztatás 6 százalékát tette ki, szemben a férfiak 4,6 százalékával. 

Másodszor, mivel kijárási tilalmat rendeltek el, a legtöbb munkahely pedig home office-t vezetett be, a lakásaikba zárt családok esetében a nők általában nagyobb arányban vállalták a háztartási munkákat, mint a férfiak. Mivel pedig a gyermekgondozási lehetőségek – amelyek az anyák karrierjének kritikus tényezői – alig álltak rendelkezésre ebben az időszakban, és az iskolák online tanrendre álltak át, a gyermekek ellátása túlnyomórészt a nőkre hárult. Az Európai Bizottság jelentése szerint 2020-ban az Európai Unióban a nők több órát töltöttek gyermekgondozással (heti 62 órát), mint a férfiak (36 órát); a nők emellett hetente több órát töltöttek házimunkával is. Egyes dolgozó nők esetében ez a munka és a magánélet egyensúlyának romlásához vezetett, míg sokan mások kiestek a munkaerőpiacról, hogy több fizetetlen otthoni gondozási munkát végezzenek.

A kettős terhelés pedig oda vezetett, hogy jóval több nő került a stressz miatt a kiégés határára, mint férfi. Ez pedig nemcsak a munkahelyi elhelyezkedésüket nehezítette, hanem a családi békét is megtörte.

A Deloitte éppen ezért már januári jelentésében azt javasolta a világ kormányainak, hogy dolgozzanak ki stratégiákat a nők helyzetének javítására. Ennek egyszerre része a munkaerőpiaci, képzési programok támogatása, de ugyanúgy szerepel a javaslatcsomagban a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépés, ahogy a kiégés elleni segítőprogramok elindítása is.

Éppen ezért hiánypótló a magyar DOnation által szervezett Nők Mesterfokon konferencia, amely részben az utóbbi kérdésekre próbál megoldókulcsok bemutatásával segíteni. Azt, hogy a járvány hatásai még mindig velünk élnek, jól mutatja, hogy a fiatalos, edukatív közösség hibrid eseményt szervezett: egyszerre követhető online, és mehetnek el az érdeklődők június 25-én a Mercure Budapest Castle Hill konferenciatermébe, hogy meghallgassanak olyan előadókat, mint Hevesi Lia pszichológus, aki abban próbál segíteni, hogy miként lehet érvényesülni nőként ebben a megváltozott környezetben. Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember pedig arról fog beszélni, hogy miként javítható a családi kommunikáció, egy stresszes nap után hogy őrizhető meg a családi béke, a nők hogyan fogalmazhatják meg problémáikat, igényeiket.

Lutz Adrienn közgazdász és Ughy Attila üzleti mentor pedig azt boncolgatja, hogy miközben a felmérések szerint tízből nyolc családnál a nők döntenek a pénzügyekről, miként hozhatnak felelős döntéseket a mostani megváltozott környezetben. Kristóffy Andrea tréner, karriermentor pedig az időbeosztás, a megfelelő napirend kialakításában és a priorizálásban segít eligazodni előadásával. Ha valaki ízelítőre lenne kíváncsi, akkor a DOnation YouTube-csatornáján belenézhet az előadókkal készült rövid beszélgetésekbe, míg a konferenciáról részleteket itt olvashat.

(Borítókép:  Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images)