Először került fekete-tengeri földgáz a gázszállítást üzemeltető hálózatba Romániában

2022.06.16. 06:40

Először került a román gázszállítási rendszert üzemeltető Transgaz hálózatába fekete-tengeri földgáz, miután a Black Seas Oil and Gas (BSOG) koncessziós partnereivel a Romániához tartozó Midia térségében megkezdte az energiahordozó kitermelését – adta hírül az MTI.

A hírről Virigl Popescu román energiaügyi miniszter számolt be. A BSOG – amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alapított a Carlyle magántőke-befektető csoporttal – szerdán kapta meg a jóváhagyást, amivel beindíthatta a Midia földgáz-kitermelési projektet.

A román kormány közleménye szerint a földgázmezőből kitermelt gáz Románia szükségletének 10 százalékát fogja fedezni a tervek szerint, amivel az ország közelebb kerülne az energiafüggetlenség eléréséhez.

A Midia földgázmező aromániai tengerparttól mintegy 120 kilométerre található. A tenger itt sekély, a talapzat 70 méteres mélységben van.

A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházásokat a 2018-2022 közötti időszakban végezték el