Blokklánc biztosítja az automatikus kártérítést az Allianz utasbiztosításánál

B TTS20210602015
2022.06.16. 17:02 Módosítva: 2022.06.16. 17:47
Egyszerűbbé teszi az ügyintézést az ügyfeleknek a most bevezetett újítás a repülőjáratok késése miatti kártérítéseknél.

A jövőben megúszható lesz a repülőjáratok késése, törlése miatti veszekedés és hosszas levelezés a légitársaságokkal – legalábbis ezt ígéri az Allianz újonnan bevezetett blokklánc-technológiás és okosszerződéses utasbiztosítása.

A cég közleménye szerint az Allianz Hungária Útitárs, Téli Sportok és Extrém sportok biztosítás Arany és Platina csomagja már eddig is fedezetet nyújtott a késés és a járattörlés miatt, a blokklánc-technológia és az okosszerződések alkalmazásával csak a térítési mód változik meg. A biztosító szerint ezentúl sokkal egyszerűbbé válik az egész folyamat, már nincs szükség a biztosítási esemény bejelentésére, elbírálása automatikussá vált, amennyiben az ügyfél a szerződéskötéskor megadja a járat számát és a bankszámlaszámát, vagyis az ügyfélnek a biztosítás megkötésén kívül egyáltalán nincs teendője. A kifizetés ugyancsak automatikusan történik a repülőgépjárat törlését vagy késését követően a szerződéskötéskor megadott bankszámlaszámra. 

A biztosító szerint akár már 24 órán belül megkaphatja a szerződésben szereplő biztosítási összeget az ügyfél. 

A blokkláncokon létrehozott okosszerződések tulajdonképpen programkódok, amelyek egy előre meghatározott feltétel teljesülésekor, a szerződés szabályai szerint automatikusan tranzakciót indítanak, ami a láncon valamilyen állapotváltozást eredményez. A feltétel teljesülését, a szerződés végrehajtását és a tranzakciók követhetőségét a programkód szavatolja.

„A saját, Ethereum-alapú blokkláncon futtatott okosszerződések összeköttetésben állnak külső adatforrásokkal, amelyek alapján egyértelműen eldönthető, hogy az adott feltételek teljesülnek-e, a légi járat késett vagy törölték. Amennyiben egy járattal incidens történik, az okosszerződésben foglalt kötelezettségek alapján elindul a kárkifizetés az ügyfél felé, ami nem igényel manuális beavatkozást sem az ő, sem az Allianz részéről, ráadásul mindez biztonságosan történik” – foglalta össze a biztosító közleménye szerint a folyamatot Ferenczi Ádám, az Allianz utasbiztosításaiban alkalmazott blokkláncmegoldásokat fejlesztő Insurwiz Technology Kft. ügyvezető igazgatója. Az okosszerződések használatának köszönhetően automatikus, gyors, olcsó, átlátható és kényelmes folyamattá válik a biztosítási ügyintézés a cég szerint.

„Személy szerint nagyon izgalmasnak tartom ezt az időszakot a biztosítási piacon, az új megoldások az új ügyféligényekre reagálnak, gyorsabb, könnyebb kárrendezési folyamatot eredményeznek és szélesebb biztosítási fedezetet nyújthatnak.

A későbbiekben az okosszerződések segíthetnek abban, hogy a biztosítások feltételeinek teljesülése könnyen nyomon követhető legyen bármilyen kötvény esetén, a biztosítótársaságok pedig a megfelelő adatforrások alkalmazásával pontosíthatják és gyorsíthatják kárrendezési folyamataikat” – tette hozzá Ferenczi Ádám.

(Borítókép: Branstetter Sándor / MTI)