Ryanair: Nagy Mártonnak bocsánatot kell kérnie

MG 4054
2022.06.17. 18:49 Módosítva: 2022.06.17. 18:49
A Ryanair szerint hamisak és egyértelműen kitaláltak azok az állítások, miszerint a magyar utasok körülbelül 60 százaléka visszaváltotta a Ryanairnél vásárolt jegyét. A légitársaság szerint a július 1. után velük utazó utasoknak kevesebb mint három százaléka döntött úgy, hogy visszaváltja a jegyét. A Ryanair szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek bocsánatot kell kérnie.

Hamisak és egyértelműen kitaláltak a Magyar Nemzet állításai – közölte a Ryanair sajtóosztálya. Mint megírtuk, a lap szerint a magyar utasok körülbelül 60 százaléka visszaváltotta a Ryanairnél vásárolt jegyét azt követően, hogy a légitársaság visszamenőlegesen megemelte a jegyeinek árát a kormány által kivetett extraprofitadó miatt. 

A légitársaság a kormány bejelentését követően is már azt írta, hogy több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek. Majd arról tájékoztatták az utasaikat, hogy Európán belül 3900 forintot, azon kívüli úti célokra pedig 9750 forintot kell fizetniük minden jegyért, amely összeggel utólag megterhelik a bankkártyát, amellyel a foglalás készült. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index megkeresésére akkor elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra.

A Ryanair szókimondó vezetője erre reagálva ostobának nevezte a minisztert és azt kérte, magyarázza meg, miért vetnek ki extraprofitadót a koronavírus utáni kilábalás és a háborús helyzet miatt veszteséges légitársaságokra. A magyar kormány válasza erre az volt, hogy remélik, a légitársaság az utasok problémáit nem ilyen arroganciával kezeli.

A légitársaság a 24.hu megkeresésére elmondta: a július 1. után utazó utasoknak kevesebb mint három százaléka váltotta vissza a jegyét. Majd hozzátették, a lemondott helyek újból megvásárolhatóak lesznek a magyarok számára.

97 százalék úgy döntött, hogy kifizeti Nagy Márton veszteséges légitársaságokra is kivetett idióta extraprofitadóját. Nagy miniszter úrnak most bocsánatot kell kérnie azoktól a magyar családoktól, akiknek az idióta pluszadó miatt magasabb árakat kell fizetni

– fogalmazott a Ryanair a lapnak küldött válaszában.

Az extraprofitadóról szóló rendelet június 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A kormány kihelyezett kormányülésen jelentette be, hogy az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. május 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)