Több száz millió dollár könnyű pénzhez juthat Magyarország

32BA33P-highres
2022.06.17. 16:33
Jókora összegre tehet szert Magyarország az olajipari vállalatokra kivetett extraprofadó révén – állapította meg az EuroIntelligence elemzőcég.

Az Eurointelligence becslése szerint Magyarországnak évente mintegy hatszázmillió dollár pluszbevétele lehet az olajipari cégekre kivetett extraadó miatt – írja a Guardian. Mint ismert, az olajipari vállalatoknak az Oroszországból vásárolt kőolaj éves mennyisége alapján kell a különadót megfizetniük. Az olajvállalatoknak az orosz Ural-típusú nyersolaj hordónkénti beszerzési ára és az északi-tengeri Brent-típusú nyersolaj spot középárfolyama közötti árkülönbözet 25 százalékát kell az államkasszába befizetniük a vásárolt mennyiség alapján.

Mint ahogy a brit lap megjegyzi, Magyarország egyike volt azoknak a tengerparttal nem rendelkező országoknak, amelyek Csehországgal és Szlovákiával együtt mentességet kaptak az orosz olajipari importra vonatkozó embargó alól. Az Európai Unió az Ukrajna elleni példátlan méretű orosz katonai támadásra válaszul nemrég elfogadta a hatodik szankciós csomagot. A unió a megszorító intézkedésekkel az év végéig mintegy kilencven százalékkal akarja csökkenteni az Oroszországból érkező olajkereskedelmet.

Az Eurointelligence elemzése rámutat, hogy a magyar miniszterelnök nem érdekelt abban, hogy csatlakozzon az orosz olajembargóhoz.

Az elemzőcég szerint az Orbán-kormány nem csak a magas olajárakból profitálhat, hanem a folyamatos olajszállításokból is. 

Jack Smith, az Eurointelligence elemzője szerint Magyarország évi hatszázmillió dollárt kereshet, ami jókor jön, hogy részben fedezze az éves költségvetési hiányt.

Ahogy a Guardian megjegyzi, a magyar kormány által kivetett extraadókra leginkább az elszálló államháztartási hiány miatt volt szükség, legfőképp a választások előtti túlzott osztogatás miatt. A Reuters szerint Magyarország január és április között 7,2 milliárd dolláros költségvetési hiányt produkált, amely mögött egyértelműen ott vannak a választások előtti adócsökkentések és nyugdíjemelések.

Az orosz embargó nyomán kivetett uniós szankciók kapcsán Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy Magyarország számára kedvező döntés született, ugyanis azok az országok, amelyek csövön kapják az orosz olajat, továbbra is a régi feltételekkel gazdálkodhatnak a nyersanyaggal.

(Borítókép: Olajfinomító Magyarországon 2022. május 30-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)