Hátizsákos utazóknak: Európa tíz legolcsóbb városa

D NOE20200302012
2022.06.18. 17:34
A költségtudatos, egy hátizsákkal utazóknak segít a Price of Travel utazási platform a „Backpacker Index” listájával, amely idén is összeválogatta a tíz legolcsóbb európai nagyvárost, Budapest is helyet kapott a listán. A fővárosi vendéglátóhelyek örülnének is a külföldieknek.

A legtöbb városba való utazás és ottlét az infláció és a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzet miatt valamelyest drágult az elmúlt egy évben, különösen az élelmiszer- és italárak ugrottak meg Európa-szerte. A Backpacker Index szerint nagyjából 10 százalékos drágulás volt érzékelhető az elmúlt két évben, mindemellett számos látnivaló is megemelte például a belépők árát.

A Price of Travel idén 12. alkalommal fésülte össze a legköltséghatékonyabb városok ranglistjáját, mintegy 52 európai város alapos vizsgálata után. A lista első három helyezettje Bukarest, Budapest és Szófia. 

Budapest olcsó és világszínvonalú

Románia fővárosáról a portál azt írja, az óváros „kétségtelenül elbűvölő”, de a város többi része nemigen vonzza a turistákat. A hostelek az utóbbi időben egyre olcsóbbak lettek, ami még vonzóbbá teszi a várost a hátizsákos utazók számára. Ennek ellenére sok látogató kihagyná a fővárost, és inkább Brassóba menne.

A második helyen Budapest áll, amelyről azt írják:

a lista élén szereplő többi várossal ellentétben Budapest világszínvonalú turistaváros, amely ráadásul szokatlanul olcsó is.

Kastélyok, katedrálisok és termálfürdők is bőségesen vannak, amelyeket szintén kedvező áron lehet meglátogatni. A portál szerint különösen az ifjúsági szállók nagyon költséghatékonyak, de egy kicsit ki kell utazni a központból, hogy elfogadható árú szállodákat találjunk.

A dobogó harmadik fokára Szófiát tették a lajstrom készítői, amely szerintük az európai fővárosok egyik legkedveltebbike, nagyon kellemes a belváros, és barátságosak a helyiek. 

A negyedik helyen Krakkó szerepel, amely „majdnem olyan olcsó, mint Budapest”, és egyben Európa legolcsóbb turistavárosa. „Krakkót mindig is kiváló alkunak tartottuk, mert ez is egy bájos és történelmi város, amelyet még sokkal magasabb árak mellett is érdemes lenne meglátogatni”. 

Az ötödik helyre Belgrád fért el. A szerb főváros egyike azon balkáni városoknak, amelyek az 1990-es években évekig küzdöttek, és még mindig küszködnek a turisták bevonzásával:

Itt nem talál sok látnivalót, de egy élénk és érdekes belváros fedezhető fel jó éjszakai élettel és vonzó árakkal.

A top 10-be még befért Isztambul, Pozsony, Varsó és Szarajevó. Az eredeti márciusi összeállításban még szerepelt a háború tépázta Kijev is, azonban azóta a helyére Zágráb került fel.

Budapesten már erősnek néz ki a szezon

Jó szezonra, erős nyári forgalomra számítanak a budapesti szállodákban, ahol összességében akár 75 százalékos foglaltságra is esélyt kínál a nemzetközi szinten kiemelkedően jó ár-érték arány és a nagy érdeklődést generáló új turisztikai attrakciók sokasága – derült ki még Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének hó eleji nyilatkozatából.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a várakozásokat mennyire igazolja majd vissza az élet: a KSH legutóbbi gyorsjelentése szerint a vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest közel hétszeresére nőtt. Viszont a járvány előtti szinttől még messze van a hazai turisztikai szektor: 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent az eltöltött éjszakák száma országosan.

Az mindenesetre pozitívum, hogy a járvány sújtotta 2021-es évhez képest a külföldi vendégek száma több mint tizenkétszeresére, a vendégéjszakáké közel kilenc és félszeresére emelkedett Magyarországon. Budapesten pedig amiatt bizakodhatnak, hogy a legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ott a külföldivendég-éjszakák 64 százalékát regisztrálták.

(Borítókép: Turisták a Millenniumi emlékműnél a Hősök terén. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)