Nagy Márton: Elég volt a Ryanair útszéli, kocsmai handabandázásából

MG 4059
2022.06.18. 14:27
A Ryanair szóvivője pénteken bocsánatkérésre szólította fel a gazdaságfejlesztési minisztert, mondván, elnézést kell kérnie azoktól a magyar családoktól, akiknek az „idióta pluszadó miatt magasabb árakat kell fizetni”. A miniszter szerint a légitársaság tartozik bocsánatkéréssel.

Nagy Márton azt közölte szombaton az MTI-vel: méltánytalan és kisstílű az a gyakorlat, amelyet „Európa legprofitéhesebb légitársasága”, a Ryanair megenged magának.

Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy bárki bármilyen stílust is enged meg magának, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak

– fogalmazott a tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy a kormány elvárása továbbra is változatlan: mindenki tartsa be a jogszabályokat, mindenki viselkedjen felelős és tisztességes módon, a legfontosabb pedig, hogy senki se hárítsa át az extraprofit-különadókat a lakosságra.

Nem a magyar családoknak kell megfizetniük a háború árát! A tisztességtelen jegyárusítási gyakorlattal kapcsolatban a fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálat jelenleg is folyamatban van

– emelte ki a miniszter. Hozzátette: ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair. Bocsánatkérés illeti meg a magyar családokat, akikre olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet. Ez tiszteletlenség a magyar emberekkel szemben – írta. A tárcavezető úgy látja, hogy köszönet illet minden olyan gazdasági szereplőt, amely átérzi saját felelősségét is a háborús gazdasági helyzet kezelésében, betartja a jogszabályokat, és fontosabbnak ítéli a családok biztonságát néhány eurónyi extraprofitnál.

Persze értjük, hogy mi a Ryanair provokációjának valódi célja, hiszen a negatív reklám is reklám. A kormány azonban az üzengetést ezzel lezártnak tekinti, útszéli, kocsmai handabandázásban nem vesz részt

– fogalmazott Nagy Márton.

A Ryanair másképp látja

Az extraprofitadóról szóló rendelet június 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a  repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek kiA légitársaság a kormány bejelentését követően is már azt írta, hogy több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek. Majd arról tájékoztatták az utasaikat, hogy Európán belül 3900 forintot, azon kívüli úti célokra pedig 9750 forintot kell fizetniük minden jegyért. Az összeggel utólag terhelik meg a bankkártyát, amellyel a foglalás készült.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index megkeresésére akkor elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra.

A Magyar Nemzet később arról írt: a magyar utasok körülbelül 60 százaléka visszaváltotta a Ryanairnél vásárolt jegyét azt követően, hogy a légitársaság visszamenőlegesen megemelte a jegyeinek árát a kormány által kivetett extraprofitadó miatt. 

Erre reagálva a légitársaság szóvivője pénteken közölte: hamisak és egyértelműen kitaláltak azok az állítások, miszerint a magyar utasok körülbelül 60 százaléka visszaváltotta a Ryanairnél vásárolt jegyét. A légitársaság szerint a július 1. után velük utazó utasoknak kevesebb mint három százaléka döntött úgy, hogy visszaváltja a jegyét. A Ryanair ekkor közölte, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek bocsánatot kell kérnie.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Szollár Zsófi / Index)