Egy hétre leállítják a szállítást a Magyarországot ellátó gázvezetéken

GettyImages-154659049
2022.06.20. 19:14
A Gazprom bejelentette, hogy keddtől egy hétre leállítja a szállítást a Török Áramlat nevű gázvezetéken. Ezen a vezetéken jelentős mennyiségű gáz érkezik Magyarországra is.

A Fekete-tengeren áthaladó Török Áramlat vezetéken évente 31,5 milliárd köbméter gázt szállítanak. A gázvezetéken szállított mennyiség körülbelül fele a török piacot látja el, a másik fele pedig a görög, az észak-macedóniai, a román, szerb, bosnyák és a magyar piacra érkezik. A fentebb említett országok közül Bulgáriába az oroszok már április vége óta nem szállítanak gázt amiatt, hogy a bolgárok nem voltak hajlandók rubelben fizetni érte.

Az oroszok most arra hivatkozva jelentették be az egyhetes leállást, hogy karbantartást végeznek a vezetéken. Közlésük szerint a leállásról az összes érdekelt féllel előre egyeztettek.

A G7 portál szerint a Török Áramlat leállítása által

a magyar gázimport körülbelül egyharmada eshet ki egy hétre.

Magyarország esetében ez a kiesés nem jelent veszélyt, mivel az országba eddig a szokásos módon érkezett az orosz gáz. Az európai piacon azonban az árakat befolyásolhatja a gázvezeték egyhetes leállítása, mivel a kontinensre érkező gáz egynyolcada a Török Áramlaton keresztül érkezik.

A múlt héten is csökkent a szállítás, az árak tovább nőhetnek 

A helyzetet európai szempontból az is súlyosbítja, hogy a Gazprom nemcsak ezen a vezetéken csökkentette a szállított gáz mennyiségét, hanem a többin is. A múlt héten az Északi Áramlat vezetéken mintegy harmadával csökkentették az export volumenét, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy Franciaországnak már egyáltalán nem szállítanak gázt.

Elemzők szerint az oroszok lépései hamarosan még jobban növelhetik a gáz árát az európai piacon.

(Borítókép:  Alexander Zemlianichenko Jr. / Bloomberg / Getty Images)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!