Ha nem lenne elég a háború, az európai hőség is az élelmiszerválságnak dolgozik

GettyImages-1241400898
2022.06.21. 09:45
Oroszország és Ukrajna részleges kiesése a gabonaexportból eleve súlyos problémákat okoz már most a világ élelmezésében. Európában viszont a klímaváltozás miatti erősebb hőhullámok csökkenthetik a terméshozamot.

A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább árthat a búzatermésnek, bár a hőmérséklet várható enyhülése, valamint a várt záporok enyhíthetik a károkat – mondták elemzők és termelők. A terméshozamok bármilyen visszaesése aggodalomra adhat okot a piacon, amely az ukrajnai ellátás háborús zavarainak ellensúlyozására törekszik.

A legtöbb elemző az Európai Unió idei búzatermésének csökkenésével számolt, miután 2021-ben rekordtermést értek el Romániában és Bulgáriában, és a száraz tavaszt követően a legnagyobb termelő Franciaországban is.

Franciaországban a hőmérséklet csütörtökön helyenként elérte a 40 Celsius-fokot, megközelítve a Spanyolországban az elmúlt héten mért szintet.

„Ez egy extra kockázatot jelent, tekintve, hogy egy száraz tavaszból jövünk” – mondta Aurelien Blary, a Strategie Grains terményelemzője a Reutersnek, aki szerint a terméspotenciál további csökkenésére számíthatunk.

Az elemzők 33-34 millió tonnára prognosztizálják Franciaország lágybúza-termését, a durum kivételével, ami a tavalyi 35,5 millió tonnához képest csökken, mivel kevesebb vetéssel és vegyes terméspotenciállal számolnak. A vasárnaptól enyhülő hőhullám a legnagyobb veszélyt Közép-Franciaországban jelentette, ahol a növények a végső érési szakaszban vannak.

A kánikula súlyosbíthatja az idei búzatermés várható visszaesését Spanyolországban és Olaszországban is. Romániában Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter a héten azt mondta a Reutersnek, hogy a kedvezőtlen időjárás és a magasabb termelési költségek a tavalyi bő 11,3 millió tonnás szint alá lökik a várható termést.

De a román gazdák így is bőséges exportálható mennyiséggel számolnak.

Bulgáriában, amely Romániához hasonlóan a Fekete-tengeren keresztül exportál, a tavalyi 7,1 millió tonnához képest visszaesés várható, de a közelmúltban lehullott eső segíthet a csökkenés korlátozásában.

Közép-Európában a száraz tavasz Németországban és Lengyelországban is korlátozhatja a terméspotenciált. A hőhullám Nyugat-Németországot kevésbé érintette, míg Lengyelországban a júniusi eső javította a feltételeket. Északabbra a szárazság kevésbé volt erős.

Nagy-Britanniában a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) a múlt héten 14,95 millió tonnás termést prognosztizált, ami a 2021-es 13,99 millió tonnához képest hároméves csúcsot jelent.

Nagy István agrárminiszter egy hétvégi interjúban azt mondta, Magyarországon az idei gabona- és árpatermelés jól alakult, és mivel az aratási szezon hamarosan elkezdődik, a tárolókapacitások felszabadulnak, ami megállíthatja a gabonaárak emelkedését.

(Borítókép: Egy permetező Krakkóban, Lengyelországban 2022. június 19-én. Fotó: Beata Zawrze / NurPhoto / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.