Riasztás lépett életbe Németországban a földgázellátás miatt

GettyImages-1239611634
2022.06.23. 11:27 Módosítva: 2022.06.23. 11:27

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami „külső sokkhatásként” gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de „ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk” – mondta a miniszter.

Az ellátás folyamatossága és a nyár „hamis biztonságérzetbe ringathat”, de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra – tette hozzá.

A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig „már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre” – mondta Robert Habeck. 

Nagyon súlyos a probléma

Az ellátás biztonsága jelenleg garantált, de a helyzet súlyos – jelentette be az egyik német kormányszóvivő.

„A háromlépcsős vészhelyzeti terv második szakaszának beindítása olyan törvénymódosításokhoz vezethet, amely lehetővé tenné a közműszolgáltatók számára, hogy a költségnövekedést áthárítsák a háztartásokra és a vállalkozásokra” – nyilatkozta lapunknak Gaál Gellért a Concorde vezető energetikai elemzője, aki úgy értékelte a helyzetet, hogy „a további hármas fokozatnál már átvehetik az állami kontrollt az energiatermelés felett”. Továbbá valószínűleg tovább fogják fokozni a széntüzelésű energiatermelést, ezzel is csökkentve a gázfogyasztást.

A német kormánynak a mostani fokozattal feltehetően az a célja, hogy csökkentse a gázfelhasználást, így egyfajta védelmet biztosítanak a gáztározóknak. Németország szeretné október 1-jéig 80 százalékra, november 1-jéig pedig 90 százalékra feltölteni a gáztárolókat, hogy a téli hónapokra biztosított legyen az ellátás.

Feltehetően az újabb fokozat életbe léptetésére azért volt szükség, mert Oroszország a múlt héten mintegy 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő szállítást. Robert Habeck gazdasági miniszter akkor azzal vádolta Moszkvát, hogy a piacok elbizonytalanítására törekszik. Ezzel szemben a Gazprom orosz állami vállalat a nyugati szankciók miatt kialakult technikai problémákra vezette vissza a lépést.

Az Északi Áramlat jelentősége

Nemzetközi elemzők számításai szerint ha az Északi Áramlaton történő szállítás teljesen leállna, akkor az európai tárolók szintje november 1-jén mindössze 59 százalékon fog állni. Ha a vezetéken továbbra is csak a kapacitás 40 százaléka érkezne, akkor a tárolási szint addigra a 67 százalékot fogja elérni. Így a készletek kimerülésének kockázata csak a tél végén jelentkezne. Ha a vezeték visszatér a normál működéshez, akkor viszont lehetséges, hogy a tárolóhelyek november 1-jéig akár 80 százalékra is feltöltődnek – ahogy arról korábban már beszámoltunk.

(Borítókép:   Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)  • Hírek
  • Csok