Van, ahol akkora a szárazság, hogy inkább kiirtják a füvet, csak legyen elég víz

afp.com-20220511-PH-GTY-1396611790-highres
2022.06.23. 18:26
Las Vegas több millió négyzetméternyi füvet irt ki a közterületeken, mivel a város évtizedek óta vízhiánnyal küzd, amelyet az éghajlatváltozás csak súlyosbított.

Szokatlan rendeletről döntöttek Las Vegasban: mivel az elmúlt időszakban még súlyosabb lett az évtizedek óta tartó nyári vízhiány, most kiirtják a közterületeken a gyepet és a pázsitot, helyettük pedig szárazságtűrő növényeket ültetnek. A szabályozás értelmében az új ingatlanokat már nem lehet valódi pázsittal értékesíteni, de a már meglévő kertekből nem kell kigyomlálni a füvet – írja a Reuters.

A kaszinóiról ismert Las Vegas legfontosabb vízbázisa a Mead-tó. Az elmúlt két évtizedben azonban ennek vízszintje drasztikusan csökkent: már csak 54 méteres a folyamatos aszály miatt, amit az éghajlatváltozás, valamint a városok és a mezőgazdaság gyors növekedése súlyosbított. 2010-ben még 100 méter felett is volt a vízszint – adott hátteret a helyzetnek a CBS.

Most Las Vegas úgy próbál meg takarékoskodni a vízfelhasználással, hogy a hatóságok – a gyeptilalom mellett – milliókat költenek arra, hogy rávegyék a lakástulajdonosokat sivatagi növények ültetésére, és pontosan előírják, hogy mikor és mennyit lehet öntözni. 

Nem is váratlan a mostani korlátozás: a törvényhozók tavaly betiltották a csak dekorációs célú gyepet. Az ingatlantulajdonosok városszerte műgyep és sivatagbarát növények keverékével helyettesítik a füvet. A törvény nem vonatkozik a golfpályákra és a magánházakra.

„A valóság az, hogy a fű évente négyzetlábanként 73 gallon vízmennyiséggel egyenértékű vizet fogyaszt. Ez elég víz ahhoz, hogy ahol mi vagyunk, ott teljesen víz alá kerüljünk 10 láb magasságban” – mondta Bronson Mack a Dél-nevadai Vízügyi Hatóságtól, amely Las Vegas vízgazdálkodásáért felelős. Európai mértékegységekre fordítva ez azt jelenti, hogy nagyjából 280 liter vizet kell szétöntözni négyzetméterenként egy évben, hogy a sivatagi környezetben életben maradjon a fű.

Az évtizedes szárazság Chile fővárosát, Santiagót is arra késztette, hogy elhagyja a buja pázsitot a sivatagi növényzet javára. Ott a módszer már jelentős javulást hozott: a talajvízszint folyamatosan emelkedik.

A Dél-nevadai Vízügyi Hatóság mindennap járőröket küld ki, akik videóra veszik a vízpazarló házakat. A háztulajdonosok figyelmeztetést kapnak, vagy bírságot, ha ismétlődően vétenek a szabályok ellen.

„A következő három évben itt, Las Vegasban körülbelül 180 millió négyzetméter természetes füves területet alakítanak át szárazságtűrővé. Ennek nagy része műgyep lesz” – mondta George Neagle a SynLawntól, az egyik legnagyobb amerikai műgyepgyártótól. Egyes háztulajdonosok önként cserélik le gyepüket valamilyen utánzatra, pedig rájuk egyelőre nem vonatkozik a tilalom.

(Borítókép: Egy korábban elsüllyedt csónak a tómeder egy most kiszáradt szakaszán a szárazság sújtotta Mead-tónál 2022. május 10-én. Fotó: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.