Itt az új forintmélypont - új csúcsra erősödött a svájci frank!

BP-2610
2022.06.24. 14:02 Módosítva: 2022.06.24. 16:16
A forint pénteken újabb mélypontra került a svájci frankhoz képest, árfolyama 14.49-kor már a 399,7 forintot is elérte! A dollárhoz és az euróhoz képest is gyengült pénteken a magyar fizetőeszköz, az euró esetében hajszálnyi közelségben volt a mindenkori csúcs. A forint gyengülését a rossz nemzetközi hangulat, az EU-s pénzek megérkezésének eddigi elmaradása, és az is okozza, hogy a jegybank a csütörtöki egyhetes betéti tenderen nem emelt tovább az egy hete érvényben lévő 7,25 százalékos kamaton, azaz a monetáris kondíciókban nem hajtott végre további szigorítást, melyet viszont a pénzpiaci szereplők egy része a devizák közötti kamatkülönbözetek csökkenése vagy szinten maradása miatt elvárt volna.

A forintnak az lehetne rövid távon a támasza, ha a jegybanki döntésekkel emelkedne a jegybanki alapkamat és az egyhetes betéti kamatláb mértéke, hiszen csak ekkor lehetne esélye arra a Magyar Nemzeti Banknak, hogy a magyar és külföldi kamatok közötti különbözetet növelje, ezáltal a magyar forintot erősítse.

A magyar forint az elmúlt időszakban nem volt jó formában, ennek ellenére a csütörtöki tenderen az egyhetes betéti kamat 7,25 százalékon maradt, azaz nem emelték meg a kamatot. Ugyan előzetesen nem lehetett arra számítani, hogy a jegybank ezen a héten másképp dönt, azonban ilyen hektikus környezetben egy újabb rendkívüli kamatemelést talán megérdemelt volna a forint.

A külföldi devizák kamatlábaival szembeni kamatkülönbözet növelése ugyanis kívánatos lenne a magyar forint számára, ugyanis az a befektetők számára a jelenleginél nagyobb kamatkülönbözet miatt vonzóbbá tehetné számukra is a magyar fizetőeszközt. A kamatszint további emelésének jelenlegi elmaradása rövid távon tehát nem tesz jót a forintnak.

Így megint azért izgulhatunk, hogy a piaci turbulenciák és a hazai események (háborús hírek, kockázatkerülés, szankciók hatásai, folyó fizetési mérleg hiánya, költségvetési hiány) miatt a svájci frank csúcsra emelkedése után legalább a dollárhoz és az euórhoz képest ne alakuljon ki újabb forintmélypont.

A kamatdöntésekről, a forintárfolyamról, az inflációs kilátásokról és a várható jegybanki lépésekről megkérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot is, de ők írásban úgy fogalmaztak, hogy nem szeretnének válaszolni a kérdéseinkre.

A forint a svájci frankhoz képest pénteken új mélyponton kötött ki, más devizákkal szemben pedig megközelítette az eddigi mélypontjait, hiszen az euróval szemben 15.53-kor 402,16 forintra gyengült, mellyel a korábbi, június 13-án napközben mélypont, a 402,9 forinttól már csak egy hajszálnyira volt. Az euró az utóbbi egy évben 14,4 százalékot erősödött a forinttal szemben.

A magyar deviza az amerikai dollárral szemben pénteken 14 óra körül 381,98 forintig gyengült. A dollár az utóbbi egy évben 29,7 százalékot vert a forint árfolyamára. Itt még messze van a korábbi forintmélypont, ami június 13-án napközben kicsivel 389 forint felett alakult ki.

A svájci frank a múlt heti svájci jegybanki kamatemelés hatására hatalmas erőt mutat, pénteken egymás után dönt egyre magasabb árfolyamcsúcsokat, 14.49-KOR már a 399,7 forintot is elérte.

A svájci frank az utóbbi egy évben 24,6 százalékot erősödött a forinthoz képest. A svájci frank korábbi árfolyamcsúcsa március 7-én napközben 398,5 forintnál volt.

A svájci jegybank a múlt héten -0,75 százalékról -0,25 százalékra emelte meg a jegybanki alapkamatot, és ez még tovább erősítette a már amúgy is menekülőeszköznek tekintett devizát.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Bérelnék
  • Bankszámla