Újabb vizsgálatot indítanak a Mastercard és a Visa kártyadíjai miatt

GettyImages-1035471406
2022.06.25. 06:00
A brit fizetési rendszereket szabályozó hatóság (PSR) két piaci felülvizsgálatot végez majd a Visa és a Mastercard által felszámított kártyadíjak miatt.

Az Egyesült Királyságban a betéti és hitelkártyás fizetések 99 százalékát a két legnagyobb digitális fizetési szolgáltató, a Visa és a Mastercard rendszereiben folytatják le. Éppen ezért a duopol piacon így elméletileg könnyen visszaélhetne erőfölényével a két cég, ráadásul az uniós kilépés után a szabályozásban több kiskapu is keletkezett. Legalábbis a brit felügyeleti szerv, a PSR most ezek fényében kezdi el vizsgálni a két céget.

A hatóság keddi bejelentése szerint a kiskereskedők által fizetett, jellemzően a fogyasztókra áthárított kártyadíjak teljes körű piaci felülvizsgálatát folytatják majd le – írja a Reuters.

„Meg akarjuk érteni, hogy a kártyás fizetések jól működnek-e, és biztosítani akarjuk, hogy a kereskedők és végső soron a fogyasztók jó üzletet köthessenek” – mondta Natalie Timan, a PSR stratégiai vezetője.

A Mastercard szerint Nagy-Britannia a világ egyik leginnovatívabb és legversenyképesebb fizetési piaca, és a vállalat elkötelezett a PSR-rel való együttműködés mellett. A Visa pedig jelezte, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a brit fogyasztók és vállalkozások számára innovatív, egyszerű, megbízható és biztonságos digitális fizetéseket kínáljon.

A PSR első felülvizsgálata arra terjed majd ki, hogy a Brexit után miért emelkedett ötszörösére a határokon átnyúló bankközi díj, amelyet a Mastercard és a Visa a kiskereskedőknek felszámított a fogyasztók telefonos vagy online vásárlásaiért az Európai Unióban – közölte a felügyelet. A PSR már korábban jelezte, hogy az előzetes vizsgálatok nem találtak okot az emelésre a tranzakciók volumene, értéke vagy összetétele alapján.

A díjat korábban egy uniós megállapodás korlátozta, amely Nagy-Britanniában a blokkból való kilépés után hatályát vesztette, a pótlására pedig nem figyelt a londoni kormány. A PSR közölte, hogy szeretné megérteni az emelések mögött meghúzódó indokokat, és azt, hogy ezek azt jelzik-e, hogy a piac nem működik jól.

A második felülvizsgálat az olyan szolgáltatások díjait vizsgálja, amelyek lehetővé teszik a kiskereskedők számára a kártyás fizetések elfogadását.

(Borítókép:  Daniel Acker / Bloomberg / Getty Images)