Újabb mélypont: 404 forintnál is többe került az euró

PAP 3094
2022.06.27. 11:04
Míg pénteken még a svájci frank került új történelmi csúcsra a forinthoz képest, addig hétfőn délelőtt az euróval szemben került padlóra a magyar fizetőeszköz, hétfőn 11 órakor az euró már 404,7 forintnál is többe került. A befektetők és a forintért aggódók tágra nyílt szemekkel figyelik, mit lép kedden és csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank, azaz hogy mekkora mértékben emeli meg a jegybanki alapkamatot és az egyhetes betéti rátát. A nagy emelésre minden korábbinál égetőbb szükség lehet.

Múlt csütörtökön az egyhetes betétikamat-tenderen a Magyar Nemzeti Bank nem emelt a 7,25 százalékos kamatlábon, melynek hatására a magyar fizetőeszköz újabb gyengülésnek indult, és a svájci frankkal szemben pénteken többször is történelmi mélypontra került, a svájci frank egészen 399,15 forintig menetelt. Az euró árfolyama pedig hétfőn 11 órakor már a 404,7 forintot is meghaladta. Úgy látszik, hogy az euró az újabb lendületvételhez történő erőgyűjtés céljából viszont átmenetileg visszacsökkenhet akár három-négy forintot is, hogy aztán onnan lendületet véve a forinthoz képest később még ennél is tovább erősödjön. A forint a délelőtt elért 404,78-as mélypontról 13.28-ra 400,45 forintos euróárfolyamig erősödött vissza. Onnan aztán hatalmas lendületet vett, és 14.56-kor újra 403,6 forint fölé került.

A devizák kamatkülönbözeteinek csökkenése (azaz a forintkamatok előnyének csökkenése) miatt a magyar jegybank drasztikus beavatkozására lehet szükség kedden és csütörtökön, és ha ez nem történik meg, akkor további forintgyengülésre lehet számítani, melynek oka a háború, az oroszok elleni szankciók hatása, a Magyarországnak járó EU-s pénzek Európai Unió általi visszatartása, a világszerte magas, így hazánkban is két számjegyűvé váló infláció, az államháztartás költségvetési hiánya és a folyó fizetési mérleg negatív egyenlege.

Ebben a környezetben a jegybank érdemben csak a kamatok emelésével tudja meggátolni a forint további gyengülését, azonban ennek eléréséhez egyértelműbben szükséges kommunikálnia arról, hogyan kívánja egy szintre hozni a külföldi befektetők számára nehezen értelmezhető, jegybanki alapkamat és egyhetes betéti kamat közötti kamatkülönbözetet. A jegybanki alapkamat vonatkozásában keddre minimum 50 bázispontos (ez 0,5 százalékpontot jelentene) kamatemelést (de egy 100-150 bázispontos emelésen sem lepődnénk meg) várhatunk, míg az egyhetes betéti kamatot illetően csütörtökre legalább 30 bázispontos kamatemelésre lehet számítani. Fontos tudni, hogy utóbbiban a piac már közel 60 bázispontos emelést áraz, így ennél ha kisebb mértékű lenne az emelés, akkor a forint akár még tovább is gyengülhetne.

A kialakult helyzetről több elemzőt is megkérdeztünk, a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatos részleteket a kedd reggeli cikkünkben olvashatják.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Tippek
  • Árfolyam