Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

2022.06.28. 10:34
Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – mondta Nagy István agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy idén korábban kezdődött a kalászosok betakarítása, a nagy hőség miatt gyorsabban érik ugyanis a gabona. A növénytermesztés idei terméskilátásait komoly mértékben rontja az aszály, amely leginkább az alföldi területeket sújtja.

A termelők június 27-éig országosan csaknem 230 ezer hektár mezőgazdasági területre jelentettek aszálykárt az agrárkárenyhítési rendszerbe. A bejelentések alapján a legsúlyosabb és legkiterjedtebb aszálykárok Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy az extrém meleg következtében idehaza tovább bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett területek száma. A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, a csapadékszegény időjárásra való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal június 24-től kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat, amely immár

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozik.

A korlátozás miatt így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

Fel kell készülni

Az agrárminiszter azt is hozzátette, hogy a mezőgazdasági termelőknek a nyári betakarítási munkák megkezdése előtt fel kell készülniük a tűzvédelemre a munkagépek miatt, a betakarítás helyén és a telephelyeken. A miniszter szerint a gazdáknak figyelniük kell a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának átvizsgálására, különös tekintettel az akkumulátorokra és a kipufogórendszerekre.

Emellett kiemelte, fontos a tűzoltó készülékek ellenőrzése, a védőszántásokkal történő tűzvédelmi sávok kialakítása, a dohányzásra szánt helyek kijelölése, továbbá az erre vonatkozó szabályok betartása. A tárcavezető kitért még a kalászos termények előírás szerinti szállítására, elhelyezésére és tárolására is. Nagy István szerint ezeken túlmenően a megfelelő hulladékkezelés kialakítása, a tűzvédelmi szabályzat elkészítése, a dolgozók tűz- és balesetvédelmi oktatása, illetve a villamos és villámvédelmi berendezések ellenőrzése is lényeges feladat.

Autósok, figyelem!

Hangsúlyozta, hogy a nyári aratási munkálatok megkezdésével az autósok is több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közlekedésben. A gyorsforgalmi utakon ideális esetben nem láthatók ilyen speciális járművek, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon gyakran előfordulnak.

Nagy István szerint a mezőgazdasági munkagépek vezetőinek óriási felelőssége van, hiszen a járműveikkel gyakran a teljes úttestet elfoglalják. A szemből érkező vagy az előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében.

Az agrárminiszter a közúton közlekedő sofőröket arra kérte, hogy ezeket a járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel – hívta fel erre a figyelmet a miniszter.