Beindult a turizmus Budapesten

2022.06.28. 19:45
A budapesti hotelpiacon a külföldi vendégek visszatérésével erős nyári szezonra, míg vidéken a hazai vendégekért folytatott erősödő versenyre számít a BDPST Hotel Management Zrt. (BHM), Magyarország egyik jelentős szállodaüzemeltető vállalkozása.

A nemzetközi turizmus élénkülése a fővárosba látogatók számának növekedését és a budapesti hotelpiac fellendülését eredményezi – véli Somlyai Zoltán, a BHM vezérigazgatója az MTI szerint.

Ezt a pozitív hatást már most is tapasztalják budapesti szállodáikban, a foglalási számok folyamatosan nőnek, ami többek között köszönhető az olyan, több nemzetet megmozgató eseményeknek, mint például a FINA vizes világbajnokság.

Ezekből az országokból számíthatunk turistaáradatra

Az orosz–ukrán háborúnak nem volt azonnal érezhető negatív hatása a turizmusra, azonban a küldő országok tekintetében változásokhoz vezetett.

A klasszikus piacok, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna, illetve a távol-keleti országok az előbbi évekkel ellentétben idén kiestek, azonban német, olasz, spanyol és osztrák térségből számottevő létszámmal érkeznek hazánkba idén is, csakúgy, mint a szomszédos országokból

– mondta Somlyai Zoltán.

A BDPST budapesti hoteleinek foglaltsága az 50-65 százalékot is elérheti a nyári időszakban, a klasszikus bed&breakfast szolgáltatást kínáló belvárosi D8 hotel pedig akár a 65-70 százalékot is.

A nyári belföldi turizmus a szakember szerint továbbra is a vízparti térségekre, illetve fürdővárosokra koncentrálódik. Az Index korábban megírta, mely magyar fürdőknél mekkora áremelkedésre lehet számítani a nyári szezonban.

Drágulnak a hotelek

Az emelkedő költségek, energia- és élelmiszer-beszerzési árak mellett a hotelek árazása is növekvő trendet mutat. A költségoldalból kieső profitszintet nehéz kiegyensúlyozni, erre megoldást pedig kizárólag a piac rugalmas árazása nyújthatna – emelte ki Somlyai Zoltán.