Meghalt Olaszország második leggazdagabb embere

2022.06.28. 05:50
Meghalt 87 éves korában Leonardo Del Vecchio, az EssilorLuxottica szemüveggyártó cég alapítója, amely olyan nagy márkákat is birtokol, mint a Ray-Ban és az Oakley.

Leonardo Del Vecchio, aki árvaházban nőtt fel, több tízmilliárd eurós vagyont halmozott fel. Az olasz üzletember 1961-ben alapította a Luxotticát, amely kezdetben csak szemüvegalkatrészeket gyártott. A Ray-Bant 1999-ben vásárolták fel. A francia Essilor céggel 2018-ban egyesült, ezzel a világ legnagyobb szemüveggyártó cégévé vált – írja a CNN Business.

Del Vecchio egészen 2020 decemberéig az EssilorLuxottica ügyvezető elnöke maradt, majd Francesco Milleri vezérigazgatót nevezte ki a maga helyett. Del Vecchio befolyása azonban a saját vállalkozásán is túlmutatott: a Forbes szerint 2021 végén, vagyis a legutóbbi adatok szerint ő volt Olaszország második leggazdagabb embere, Giovanni Ferrero, többek között a Nutellát is gyártó cég elnöke után. 

Az olasz üzletembernek és családjának csaknem 25 milliárd dolláros vagyona van. A holdingcége pedig a legnagyobb részvényese az olasz Mediobanca bankcsoportnak, de 10 százalék alatti érdekeltsége van Olaszország legnagyobb biztosítójában, a Generaliban is. 

Leonardo Del Vecchio halálhírét a cégcsoport közleményben tudatta. A további lépésekről a testület a későbbiekben dönt. 

Del Vecchio halálával Milánó elveszíti közelmúltbeli történelmének egyik legemblematikusabb alakját

– mondta Giuseppe Sala milánói polgármester a Twitteren.