Varga Mihály: Jövőre több lesz az önkormányzatok támogatása

2022.06.28. 16:33
Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, miután előadást tartott a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén.

Varga Mihály a jövő évi költségvetésről tájékoztatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjait. A miniszter az MJVSZ közgyűlése után elmondta: a magyar gazdaság az egyik legerősebb felpattanással jött vissza a pandémiából; a 8,2 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben az egyik leggyorsabb volt az Európai Unióban – írja az MTI.

Az ukrajnai háború miatt viszont jelentősen megváltozott az európai és világgazdasági környezet, amelyben a magyar gazdaság nyitott, exportorientált gazdaságként működik. A pénzügyminiszter leszögezte, hogy a kormány arra törekszik, hogy megvédje az elszálló energiaáraktól a magyar családokat és megőrizze az eredményeket – ezt szolgálja a rezsivédelmi alap 640 milliárd forintos kerete és a honvédelmi alap nyolcszázmilliárd forintos kerete.

Ennyivel nő az állami támogatás

Jövőre 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz. Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete négyezer milliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni.

2010–2014 között az állam 1300 milliárd forint adósságot vett át az önkormányzatoktól, lehetővé téve, hogy a települések előrelépését segítő programok valósulhassanak meg. A Modern Városok Program fedezete a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

A miniszter kiemelte: arra törekszenek, hogy a háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetését. 

„Brüsszeltől kell megvédeni a kaposváriakat”

Korábban azt kérték a polgármesterek Varga Mihálytól, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthassanak a kormány segítségére, és erre garanciát is kaptak a minisztertől. A rezsiszámlákat látva Kaposvár polgármestere, Szita Károly azt mondta, eljutott odáig, hogy Brüsszeltől kell megvédenie a kaposváriakat, az EU döntései ugyanis jelen pillanatban megoldhatatlan problémát okoznak az önkormányzatoknak.

Varga Mihály elmondta: a háborús helyzet csillapodása vagy a szankciós hullám befejezése fogja segíteni, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a normális állapotba.