Hiába az MNB nagy emelése, az Egyesült Államokból jöhet az újabb nyomás

GettyImages-929753688
2022.06.29. 11:32
A Fed még június közepén emelte meg az amerikai alapkamatot, ami láncreakciót indított el a piacokon. A 75 bázispontos lépés akkor a Magyar Nemzeti Bankra és az Európai Központi Bankra is nyomást helyezett. Most ugyanekkora lépést ígért az egyik döntéshozó az Egyesült Államok központi bankjánál, ami újabb szigorítási hullámot indíthat el.

Az elmúlt időszak a kamatemelésekről szólt a világ fejlett gazdaságaiban: kedden a Magyar Nemzeti Bank 185 pontot húzott az alapkamatra, míg június 15-én 28 éve nem látott emelést hajtott végre az amerikai Federal Reserve is, de emelt Svájc, ahol még negatív tartományban voltak a kamatok, vagy Norvégia, ahol ez szinte elképzelhetetlennek tűnt. 

Mindennek hátterében a világszerte gyorsuló vagy éppen magas szinten stagnáló infláció áll. A kamatemelésekkel a jegybankok lényegében hűteni próbálják a gazdaságot, vagyis drágább lesz a hitelezés, de a megtakarításokra is kedvezően hathat egy ilyen lépés, vagyis összességében csökken a fogyasztás. 

Most annyiban vannak nehéz helyzetben a központi bankok, hogy nem elég likviditást kivonni a piacokról, mert alapanyaghiány sújtja a termelő szektorokat, megdrágult a szállítmányozás, valamint az orosz–ukrán háború csak felerősítette az energiaárak emelkedését. Vagyis viszonylag kis ráhatása van a jegybankoknak a drágulásra, viszont közben a lakosság a koronavírus-járvány miatt vagy sok megtakarítást halmozott fel, vagy az állami költségvetésekből kapott támogatásokat, ami miatt intenzív a fogyasztás.

Loretta Mester, a clevelandi Federal Reserve elnöke szerdán kijelentette, hogy ha a gazdasági feltételek változatlanok maradnak, amikor az amerikai jegybank júliusban összeül, hogy döntsön a következő monetáris politikai lépésről, akkor 75 bázispontos kamatemelést fog szorgalmazni.

Mester – a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság szavazati joggal rendelkező tagja – elmondta, hogy a júliusi ülésen valószínűleg vita lesz a tanács döntéshozói között arról, hogy 50 vagy 75 bázispontos emelést válasszanak-e.

„Ha a feltételek pontosan olyanok lennének július közepén, mint ma, akkor a 75 pontos emelés mellett érvelnék, mert nem láttam olyan számokat az inflációs oldalon, amilyeneket látnom kellene ahhoz, hogy úgy gondoljam, hogy visszatérhetünk az 50 pontos emeléshez” – mondta a CNBC-nek.

Loretta Mester elmondta, hogy az ülést megelőzően a következő hetekben értékelni fogja a keresleti és kínálati feltételeket, hogy meghatározza a monetáris politika szigorításának preferált útját.

A FOMC egyes tagjainak várakozásait összegző elemzések szerint a Fed irányadó kamatlába az év végére 3,44 százalékra emelkedik a jelenlegi 1,5-1,75 százalékos célsávról.

„Úgy gondolom, hogy a kamatlábak 3-3,5%-ig történő emelése nagyon fontos, és hogy ezt gyorsan és következetesen tegyük, ahogy haladunk előre, így ez után a pont után szerintem nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy meddig kell elmennünk az infláció visszafogása érdekében” – mondta Mester.

Az amerikai piacok kedden zuhantak, miután a fogyasztói bizalmi index kiábrándító adatot közölt, amely 98,7-es értéket mutatott a Dow Jones konszenzusos 100-as becslésével szemben, ami tovább fokozta a befektetők aggodalmát a lassuló gazdasági növekedés és az agresszív monetáris politikai szigorítás potenciálisan súlyosbodó hatása miatt.

Ha a Federal Reserve erre az útra lépne, vagyis 75 pontos lépést hajtanak végre, akkor ismét elindulhat egy hullám, hogy szigorítson a többi nagybank is. Akár a Magyar Nemzeti Bank is újra lépéskényszerbe kerülhet.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)