Kiderült, Budapest hányadik a világ legélhetőbb városainak listáján

BJASZ20210523007 (1)
2022.06.30. 09:59
Kiderült, melyek a világ legélhetőbb városai. A Mercer amerikai vagyonkezelő cég kutatása négyszáz várost kétszáz szempont szerint rangsorolt. A listában Budapest is szerepel.

A Mercer amerikai vagyonkezelő cég legújabb kutatásában megélhetési költségek szerint rangsorolja a világ legdrágább városait. A vagyonkezelő az összesen 400 várost kétszáz tényező – például lakhatás, élelmiszerek és háztartási cikkek – árai szerint szedte listába, hogy így segítsen a munkaadóknak a kompenzációs csomagok összeállításában. Ugyanakkor a rangsor azt is megmutatja, a 227 világváros közül hol érhet a legtöbbet a munkavállaló fizetése.

A megélhetési költségek adatai mellett a cég azt is megfigyelte, hogy az ukrajnai háború, az árfolyamváltozások és az infláció egyaránt csökkentette a dolgozó emberek fizetését és megtakarításait.

A Forbes azt írja, a kutatásból arra is fény derült, hogy a munkavállalók és a munkáltatók közötti dinamika is megváltozott, mivel mindketten rájöttek, hogy a munka hatékonyságához nem kell irodában tartózkodniuk, így népszerűvé vált az úgynevezett „home office”. A távmunka pedig vonzóvá teheti az olcsóbb településeket azok számára, akik egy drágább városban elhelyezkedő cégnek dolgoznak.

Az infláció negyven éve nem tapasztalt növekedése miatt pedig a kérdés, hogy hol éri meg élni, többszörösen felértékelődött. 

A tíz legköltségesebb világváros: 

  1. Hongkong
  2. Zürich (Svájc)
  3. Genf (Svájc)
  4. Bázel (Svájc)
  5. Bern (Svájc)
  6. Tel-Aviv (Izrael)
  7. New York (Egyesült Államok)
  8. Szingapúr (Szingapúr) 
  9. Tokió (Japán)
  10. Peking (Kína)

A tíz legolcsóbb világváros:

  1. Algéria (Algéria)
  2. Almati (Kazahsztán) 
  3. Tunisz (Tunézia)
  4. Taskent (Üzbegisztán)
  5. Isztambul (Törökország)
  6. Karacsi (Pakisztán)
  7. Iszlámábád (Pakisztán)
  8. Dusanbe (Tádzsikisztán) 
  9. Biskek (Kirgizisztán)
  10. Ankara (Törökország)

A 227 világvárost tartalmazó listában Magyarország fővárosa, Budapest a 180. helyet foglalja el.

(Borítókép: A megvilágított Margit híd a főváros esti panorámájában. Fotó: Jászai Csaba / MTI)