Étrend-kiegészítőt von ki a forgalomból a Nébih

2022.07.01. 15:24
Megtévesztő állítás miatt kap bírságot a tüdő vitaminja forgalmazója. A tüdő vitaminja nem tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírna.

Még a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték el az air7 tüdő vitaminja étrend-kiegészítő termékcsalád értékesítését, amellyel kapcsolatban 2021 decemberében közérdekű bejelentésre indítottak hatósági ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazásakor kifejezetten azok tüdőerősítő hatását emelték ki. A médiafigyelmet a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott termékadományok és beszámolók is fokozták, amelyekben közismert egészségügyi szakemberek is megjelentek, ezáltal növelve a termékek iránti érdeklődést és bizalmat.

A hatóság ellenőrzésekor azonban a szakemberek megállapították, hogy a termékcsaládba tartozó air7 tüdő vitaminja étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem volt igazolva, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felvetődő fokozott kockázat esetén. Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, nem igazolt, hogy a dohányzás miatt fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás.

A termékeken és azok kommunikációja során számos nem engedélyezett (és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság – EFSA – véleményezése alatt sem álló) állítást is használt a forgalmazó.

Ezek egyike például maga a tüdő vitaminja védjegy volt.

Emellett a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett. Vagyis egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket lényeges tulajdonságukra vonatkozó félrevezető tájékoztatással forgalmazták. 

A fentiek miatt a Nébih – minőségmegőrzési időre és tételazonosítóra való tekintet nélkül – elrendelte a két érintett étrend-kiegészítő kivonását a forgalomból, a forgalmazót pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezte. A hatóság szerint a termékek esetleges újbóli forgalmazása csak a fogyasztóknak szánt információk kijavítását követően lehetséges.  • Bérelnék
  • Bankszámla