Kósa Lajos: Magyarországon egyre erősödik a szövetkezeti mozgalom

2022.07.01. 13:12
A fideszes politikust újraválasztották az Országos Szövetkezeti Tanács elnökének, melynek kilenc tagszervezete és több mint félmillió tagja van.

Egy modern gazdaság nem nélkülözheti az olyan atipikus és rendkívül rugalmas foglalkoztatási formákat, amelyeket a szövetkezetek kínálnak – mondta Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács újraválasztott elnöke az MTI-nek.

Kósa az Országos Szövetkezeti Tanács zárt, tisztújító ülése utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy Magyarországon egyre erősödik a szövetkezeti mozgalom, ugyanakkor még sok a félreértés körülötte.

Sokan azt gondolják, hogy ez valamiféle szövetségi, egyesületi forma, pedig a szövetkezet egy gazdasági társaság, amely nem tőke-, hanem részvételi érdekeltségű, tehát nem aszerint oszlanak meg a szavazatok, hogy kinek mekkora a tőkeereje, hanem minden tagnak egy szavazati lehetősége van

– magyarázta az elnök. Az országos tanácsnak jelenleg kilenc tagszervezete van, és több mint félmillió tagja, a szervezetek elég aktívak, komoly gazdasági teljesítményt nyújtanak, és szeretnének tovább terjeszkedni.

Kósa elmondta: beszámolót tartottak az előző évi tevékenységükről, valamint az általuk kezdeményezett törvénymódosításokról, például a kismama-szövetkezetek létrehozásáról, a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességéről és a csődtörvény módosításáról, amely jelenleg is folyamatban van.