Szijjártó Péter: Már csak pár engedély kell, és szeptembertől épülhet is Paks II

290897123 568577681402196 6030355365961042310 n
2022.07.01. 13:20
És megvan az Eximbanktól érkező új vezérigazgató is.

Sikerült minden olyan függő kérdést tisztázni a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel, melyek szükségesek ahhoz, hogy a paksi bővítés idén szeptemberben átléphessen a második, konkrét építkezési fázisba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Isztambulban, miután tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával.

Beszámolt arról, hogy hogy a találkozón áttekintették a beruházással kapcsolatos teendőket, így minden adott ahhoz, hogy a projekt idén ősszel átléphessen az úgynevezett létesítési fázisba. A miniszter szerint az építkezési munkálatok megkezdéséhez további négy fontos engedélyt kell kiadnia az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH). Ezek közül

  • a létesítési engedély a legfontosabb,
  • de beadták már a kérelmet a reaktortartályra,
  • a nukleáris szigetre
  • és az ötös reaktorépületre vonatkozóan is. 

Hangsúlyozta, hogy az orosz fél biztosítja az összes olyan dokumentációt, amely szükséges ahhoz, hogy az OAH mielőbb megalapozott véleményt tudjon mondani.

Amennyiben minden összeáll a mai megállapodásnak megfelelően, akkor teljes mértékben reális, hogy a paksi atomerőmű beruházása a második, létesítési fázisba lép szeptemberben

– fogalmazott a miniszter. 

Szijjártó Péter rámutatott, mindez szükséges ahhoz, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk, s így az erőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra emelkedjen. „Magyarország hatalmas lépést tesz a villamos energia terén az önellátás irányába, és ez a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi energiapiacon teljesen irracionálisan nőnek az árak, hatalmas előnyt jelent majd Magyarország számára” – jelentette ki. Hozzátette: „A nemzetközi energiapiac zavarainak, válságainak nem leszünk oly mértékben kitéve, mint jelenleg, és nem leszünk oly mértékben kitéve, mint sok más ország.”

A miniszter végezetül aláhúzta, hogy az Európai Unió szankcióinak meghozatalakor kimondták, sőt jogszabályban rögzítették, hogy a nukleáris energia békés, polgári célú felhasználása nem tartozik a korlátozások hatálya alá, és a Roszatom maga sem került rá semmilyen szankciós listára, így az együttműködés nem ütközik semmilyen szabályba.

Érdekünk, hogy az atomerőmű megépüljön 2030-ra, erre továbbra is reális esély van, a magyar kormány elkötelezett a beruházás folytatása mellett

– összegezte Szijjártó Péter.

Emellett bejelentette, hogy Jákli Gergely, az Eximbank korábbi vezérigazgatója fogja szeptember 1-től átvenni a Paks II. Zrt. vállalat vezetését.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)  • Bérelnék
  • Bankszámla