Lakásvásárlásra fordítják leginkább a Babaváró kölcsönt

2022.07.02. 12:42
A kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró kölcsönt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január–júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt.

Az év első felében tovább emelkedett az ügyfelek között azok aránya, akik a Babaváró kölcsönből lakást vettek. Ugyanakkor az elmúlt negyedévben tapasztalt ingatlanpiaci áremelkedés miatt már vidéken is egyre ritkább, hogy a maximális, 10 millió forintos támogatás egészében fedezze egy család otthonteremtését. Így a felvett hitelt a legtöbb esetben még ki kell egészíteni ingatlanvételkor – idézi az MTI a társaság közleményéből Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét. Benedikt azt is elmondta,

viszonylag sokan költik a Babvárót utazásra, autóvásárlásra vagy vállalkozásfejlesztésre.

A társaság elemzéséből kiderült, hogy meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése, valamint bővítése miatt a családok 13,49 százaléka kérte a támogatást, a harmadik legnépszerűbb pedig az úgynevezett egyéb kategória volt, az igénylők 5,84 százaléka nem mondta meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget.

A Duna House Pénzügyek közreműködését kérő igénylők 95,6 százaléka a maximálisan felvehető összegre nyújtotta be kérelmét idén.

2019-ben és 2020-ban igényelték a legtöbben

A tájékoztatás szerint a Babavárót 2019-ben és 2020-ban igényelték a legtöbben, 2021-ben már kevesebben, de még így is 508 milliárd forint kölcsönt helyeztek ki a bankok az elmúlt 12 hónapban. A jegybank adatai szerint a támogatás három évvel ezelőtti indulása óta közel 1600 milliárd forintot folyósítottak 2022 januárjáig az igénylőknek. Ez átlagosan 160 milliárd forint negyedévente.

A társaság közölte, hogy a 2022 végéig még biztosan igényelhető Babaváró hitel a program tervezett zárásáig elérheti a 2 ezer milliárd forintot is, bár az igénylés második félévi intenzitását csökkentheti, hogy a 2023-as költségvetési tervezet alapján idén december 31. után is várható a támogatás folytatása: a Babaváró hitelekre 175 milliárd forint a betervezett összeg, míg az egyéb lakástámogatások jogcímén közel 500 milliárd forint szerepel a tervek között.  • Bérelnék
  • Bankszámla