A finnek megoldást találhattak az energiaválságra

GettyImages-1231399763
2022.07.05. 13:23
Finn kutatók jelentős áttörést értek el a globális energiaválság megoldása terén azzal, hogy megalkották a világ első működő „homokakkumulátorát”, amely hónapokig képes tárolni a villamos energiát.

Finnország új homokakkumulátora megoldást jelenthet az energiaválságra. Ezek a forradalmian új akkumulátorok hónapokig képesek tárolni a megújuló energiát, és ezzel leküzdötték az energiatárolás egyik legnagyobb akadályát.

Az eszköz alacsony minőségű homokot használ, amelyet az akkumulátorban az általában olcsóbb szél- és napenergiából előállított villamos energiával melegítenek fel. A homok ezt az energiát hő formájában, körülbelül 500 fokos hőmérsékleten tudja tárolni, melyet aztán télen, amikor nagyobb az igény és drágább az energia, az otthonok melegítésére lehet felhasználni.

Pótolni kell a legnagyobb gázforrás után hagyott hiányt

A feleslegesen termelt villamos energia tárolása létfontosságúvá vált Finnország számára, mivel Oroszország, az ország legnagyobb gázforrása leállította a Finnországba irányuló szállításokat – írja az Express. Erre azután került sor, hogy Helsinki nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázszállításokért, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök ultimátumot adott.

A 100 tonna homokot tartalmazó akkumulátor enyhítheti a téli fűtési időszaktól való félelmet. A durva homokszemcsék használata az energia tárolásának egyik leghatékonyabb módja lehet, amely megoldja a megújuló energiával kapcsolatos kritikus problémát, mivel akkor tárolja az energiát, amikor arra a legnagyobb szükség van.

A megújuló energiából származó villamos energiát gyakran a forgalmas, nagy igényeket támasztó városközpontoktól távol eső helyszíneken állítják elő, ami azt jelenti, hogy hatalmas összekötő infrastruktúrára van szükség az energia szállításához, hogy az ne menjen kárba.

Így tárolja a homok az energiát

Az olyan energiaforrások, mint a szél- és a napenergia, időszakos jellegűek, mert vannak olyan időszakok, amikor nem fúj a szél és nem süt a nap. Az energiapazarlás megelőzésének egyik fő módja az, hogy hatalmas akkumulátorokat építenek, amelyek akkor tárolják az energiát, amikor az áramigény alacsony, de a kínálat magas. Jelenleg a legtöbb elektromos akkumulátor lítiumból készül, ami viszonylag drágává teszi azt, különösen mivel az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges lítium iránti globális kereslet minden eddiginél nagyobb.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a lítium iránti globális kereslet az elkövetkező években mintegy negyvenszeresére nőhet, mivel a nagy autógyártók átállnak az elektromos járművekre. Kankaanpaa városában azonban egy fiatal finn mérnökökből álló csapat elindította a Polar Night Energyt, amely megépítette a homokból készült akkumulátor első kereskedelmi létesítményét.

Úgy vélik, hogy ez az akkumulátor megoldhatja a megújuló energiával kapcsolatos problémát, amely a lítium iránti nagy kereslet miatt jelentkezik. Markku Ylönen, a Polar Night Energy két alapítójának egyike szerint az ellenállásos fűtés segítségével olcsó megújuló energiát használnak fel a homok 500 fokra történő felmelegítésére, és mivel a homok kiválóan tárolja a hőt, az akkumulátor hónapokig képes megtartani ezt az energiát.

(Borítókép: Mykola Tys / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)