Ismét mélyponton a forint: új csúcson az euró, a dollár és a svájci frank is

PAP 3079
2022.07.05. 10:07
Az előző héten a Magyar Nemzeti Bank ugyan kamatot emelt, ezzel pedig szigorította a monetáris kondíciókat, de a forint a bizonytalan körülmények és a rossz nemzetközi hangulat hatására múlt csütörtöktől ismét a gyengülés útjára lépett. Kedden is folytatódott a forint vesszőfutása, hiszen az euró, az amerikai dollár és a svájci frank napon belül többször is új történelmi csúcsra került, a legmagasabb árfolyam 17:02-ig az euró esetében 409,64 forint, az amerikai dollárnál 399,41 forint, míg a svájci franknál 412,68 forint volt.

A múlt kedden és csütörtökön megvalósult kamatemelések ellenére a forint árfolyama múlt csütörtöktől újra nagy nyomás alá került, hiszen a pénz- és tőkepiaci hangulat azóta is tovább romlott.

A forint kedden az euróhoz, az amerikai dollárhoz és a svájci frankhoz képest több alkalommal is új történelmi mélypontra került.

A gyenge forintnak a rossz nemzetközi hangulaton kívül több országspecifikus oka is van:

  1. A magyar kormány még mindig nem állapodott meg az óriási EU-s források megérkezéséről.
  2. Hazánk külkereskedelmi mérlege negatív, és a költségvetési hiány is hatalmas.
  3. A különadók formáját a külföldi befektetők nem tartják túl piacbarát megoldásnak.
  4. Ha ez még nem lenne elég, szomszédunkban dúl a háború, és az Oroszország elleni szankciós intézkedések hatására az Európa kapuján dörömbölő energiaválság újabb súlyos anyagi áldozatokkal járhat, ez pedig újabb bizonytalansági tényezőt jelent az EU-perifériáján elhelyezkedő Magyarország számára.

Az euró árfolyama közép-európai idő szerint kedden 17:02-ig többször is új történelmi csúcsra ért, 409,64 forint is volt. A forint egyetlen év alatt 16,5 százalékot gyengült az euróhoz képest.

Az amerikai dollár sem hazudtolja meg magát, többször is újabb történelmi csúcsra erősödött. Az új rekord közép-európai idő szerint kedden 17:02-ig 399,41 forintot jelentett. Ezzel az utóbbi egy évben a dollár már 34,6 százalékot erősödött a forinthoz képest.

A svájci frank is szédületesen teljesít, közép-európai idő szerint kedden 17:02-ig a svájci frank sokszor újabb és újabb történelmi csúcsra került, árfolyama elérte a 412,68 forintot is. Egy év alatt a forint 28,4 százalékot gyengült a svájci frankhoz képest.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)