Az MNB és a kormány összehangolt lépésére erőre kapott a forint

DSC8831
2022.07.07. 17:17
A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot. Azt is bejelentették, hogy jövő kedden a jegybanki alapkamatot is megemelik, így néhány nap eltéréssel a két kamatláb újra egy szintre emelkedik. A Kormányinfón pedig Gulyás Gergely fogalmazta meg, hogy az Európai Bizottság álláspontját a magyar kormány négy kérdésben is elfogadja, ezzel pedig talán az EU-s forrásokról szóló megállapodás is hamarabb megszülethet. Mindezek mellett még a pénz- és tőkepiacokon is sokat javult a hangulat, a forint pedig a hírek együttes hatására az euróhoz, az amerikai dollárhoz és a svájci frankhoz képest is erősödésnek indult.

Csütörtökön reggel 9 órakor a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti tenderén 200 bázisponttal (2 százalékponttal) emelte meg a kamatot. Kicsit később pedig azt is közzétették, hogy nem várat magára sokat az sem, hogy a jegybanki alapkamat ezzel egy szintre kerüljön, hiszen jövő kedden, 2022. július 12-én az alapkamatot is megemelik.

Az egyhetes betéti kamat emelésének hírére a forint először fel-le csapkodásba kezdett, majd amikor megérkeztek a hírek arról is, hogy a befektetőknek az alapkamat emelésére is csak néhány napot kell várniuk, akkor a forint érezhető erősödésbe kapcsolt.

A nemzetközi piacokon csütörtökön a keddihez és a szerdaihoz képest sokat javult a hangulat, és ez is sokat számít, amikor egy fizetőeszköz a forinthoz hasonló napokon, heteken van túl.

A forint körüli hangulatot tovább javították Gulyás Gergely szavai is, aki a csütörtöki Kormányinfón összefoglalta, hogy a magyar kormány négy pontban is megfogadja az Európai Bizottság javaslatait.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban a miniszter elárulta: a kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait. Ezek pedig a következők:

  1. a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is kiküldtek;
  2. a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni;
  3. az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítsák;
  4. valamint 15 százalék alá mérséklik az egy ajánlattevős közbeszerzések számát.

Közép-európai idő szerint 20:46-ig a forint az euróval szemben 402,307 forintos árfolyamig erősödött vissza, pedig délelőtt 9:30 körül még a 416 forintot is megközelítette. Közép-európai idő szerint 21:37-kor viszont már 402,714 forinton állt az euró árfolyama. Cikkünkben az árfolyamot csak 21:37-ig frissítettük!

Közép-európai idő szerint 20:46-ig a forint az amerikai dollárral szemben 395,91 forintos árfolyamig erősödött vissza, pedig délelőtt 10 óra előtt még 408 forint felett tartózkodott. Közép-európai idő szerint 21:38-kor viszont már 396,303 forinton állt a dollár árfolyama. Cikkünkben az árfolyamot csak 21:38-ig frissítettük!

Közép-európai idő szerint 20:46-ig a forint a svájci frankkal szemben 406,261 forintos árfolyamig erősödött vissza, noha délelőtt 10 óra előtt még majdnem a 421 forintot is újra elérte. Közép-európai idő szerint 21:38-kor viszont már 406,769 forinton állt a frank árfolyama. Cikkünkben az árfolyamot csak 21:38-ig frissítettük!

Az elmúlt hetekben az euró bevezetéséről szóló kérdés a közbeszéd része volt, ezért két banki elemző segítségével alaposan megvizsgáltuk, hogy milyen előnyei és hátrányai lennének az euró hazai bevezetésének.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)