Magyarországon készült adalékanyag okozta a belga csokoládégyártónál kitört szalmonellafertőzést

2022.07.07. 17:16
Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól származott a belga csokoládéüzemben kimutatott szalmonellafertőzést okozó adalékanyag – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A belga Brussels Times hírportál szerdán számolt be arról, hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga–svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza, ezt a Nébih az MTI-nek még aznap megerősítette.

A hivatal csütörtöki közleménye szerint a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételt végeztek.

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitintétel volt szalmonellával szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomon követési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem szállítottak, a további tételek ellenőrzése folyamatban van.

A belga cég teljesen leállította a gyártást, és értesítette az ügyfeleit,

hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították.

A Nébih közleményében kitért arra, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, a Ferrero cégnél történt esettel, ugyanis a mostani és a Ferrero-termékeknél kimutatott szalmonellabaktérium szerotípusa eltérő.  • Hírek
  • Csok