Állítólag már felélte többletét a főváros

20220103105120 PAP 4350
2022.07.08. 09:40
Még mindig nem tudni, mi lett azzal a kétszázmilliárdos többletforrással, amelyet az előző városvezetés hagyott hátra – mondta Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője, korábbi főpolgármester-helyettes.

Bagdy Gábor szerint 2019-ben az új vezetés kétszázmilliárd forintot örökölt értékpapírban, készpénzben a Tarlós István vezette korábbi vezetéstől, amely a térrendezésen túl a környező utcák felújítását és a közlekedésrendezést is tartalmazta. Erről a Fidesz Budapesti Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, miszerint Karácsony Gergely miatt csúszik és drágul a Blaha Lujza tér felújítása. Bagdy Gábor úgy vélte, hogy azóta ezt az összeget élik föl Karácsony Gergelyék:

2020-ban 87 milliárd forintos hiánya volt Budapestnek, akkor azt ebből a tartalékból fedezték.

Ezek után jött a 2021-es költségvetés, amelynek beszámolóját nemrég tárgyalta a közgyűlés, ebből kiderül, hogy ebben az évben 63,5 milliárd forintos hiánya volt a fővárosnak – mondta az egykori főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek.

„Felelőtlenül” gazdálkodnak a fővárosban

Bagdy Gábor szerint látható, hogy a kiadások meghaladták a bevételeket, nagyrészt a koronavírus-járvány okozta recesszió és az energiaválság, valamint a felelőtlen, koncepció nélküli gazdálkodás miatt. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a tervezetthez képest még így is 15 milliárd forint többlete volt a városvezetésnek az iparűzési adóból. Így szerinte nem vehető komolyan Karácsonyék állandó panaszkodása, miszerint nincs pénze a fővárosnak.

A politikus arról is beszélt, hogy a főpolgármester stábjának a jogszabályok miatt működési többletet kellett tervezniük, így fiktív bevételekkel indultak neki az évnek. Mint mondta, beterveztek egy 32 milliárdos hitelt és egy húszmilliárdos állami támogatást, amelyről csak az állam nem tudott. Szerinte valójában a városvezetés nincsen abban a helyzetben, hogy hitelt vegyen föl, hiszen folyamatosan többet költ működésre, mint amennyi bevétele van.

Bagdy Gábor megjegyezte, a főpolgármester két és fél évig a nagypolitikával foglalkozott, és a stábja is követte őt. Szerinte ad hoc döntések születnek, amelyek helyett át kellene állni stratégiai gondolkodásra.

(Borítókép: Bagdy Gábor 2022. január 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)