Az Egyesült Államokon múlik a világ sorsa

GettyImages-1406805656
2022.07.08. 12:19
Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden nemsokára csökkentheti bizonyos, Kínából érkező importtermékek vámtarifáit. Habár ez az amerikaiak körében népszerűtlen intézkedésnek tűnik, az elnöknek ez lehet az egyetlen aduásza ahhoz, hogy a fogyasztói árakat mérsékelni lehessen. De a vámok csökkentésével csak korlátozott eredmény érhető el. Az is fontos, hogy a kínaiak a zéró-Covid zárlatot feloldották, és amennyiben az amerikai elnök úgy dönt, akkor a vámok mérséklése most akár az ellátási láncok egy részét is helyreállíthatja.

Az amerikai kormányzat berkein belül nincsen egyetértés az importot terhelő adók és vámok csökkentésének kérdésében, emiatt folyamatosan halogatják ennek törvénybe iktatását. A Wall Street Journal keddi beszámolója szerint pont kerülhet az ügy végére, mivel az amerikai elnök bizonyos importadókat egy olyan határozatban mérsékelhet, melynek elfogadását folyamatosan halogatják a kabineten belüli különböző vélemények és a vámcsökkentések bonyolult következményei miatt. Az amerikai elnök azt reméli, hogy az infláció csökkentésének hamarosan anélkül találja meg a módját, hogy Kínával szemben enyhébb hangnemet ütne meg – tette közzé a Marketwatch a Barron’s cikke alapján.

Az infláció mérséklésére manapság nagyon kevés eszköz áll rendelkezésre, és ezzel nemcsak az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), hanem az amerikai kormány és az elnök, Joe Biden is szembesül. Az eddig meghozott lépéseknek is nagyon szerény hatása van, amiket pedig ezenkívül lehet tenni, azok népszerűtlen intézkedések lennének

– mondta Gary Hufbauer, a Peterson Institute for International Economics vezető munkatársa.

A vámok emelik az importált áruk költségeit, az importőrök pedig az árak emelésével a legtöbb esetben áthárítják ezt a terhet a fogyasztókra. A Peterson Institute elemzése szerint a kínai importra kivetett vámok megszüntetése azonnal 0,26 százalékponttal csökkentené a fogyasztói árindex (szerk. infláció) növekedési ütemét. Az utóhatások – az importból eredő komolyabb verseny miatt a felárakat csökkentő cégek – nagyjából 1 százalékpontos csökkentést hozhatnak.

A Peterson Institute szerzői, Megan Hogan és Yilin Wang szerint ha az Egyesült Államok nemcsak a kínaiakkal, hanem az összes kereskedelmi partnerével szemben is két százalékponttal csökkentené az importtal kapcsolatos költségeket, akkor az a fogyasztói árindex egyszeri, 1,3 százalékpontos csökkenésével járna, és ezzel körülbelül 800 dollárt takaríthatna meg minden egyes amerikai háztartás.

Hufbauer szerint ennél valószínűbb, hogy Biden csak a fogyasztóknak szánt termékek, például a ruházati cikkek és bútorok vámtarifáit csökkenti majd.

Ha a kormányzat az acél és az alumínium vámtarifáit nem csökkenti, hanem csak a fogyasztási cikkek importterheit mérsékli, akkor szerintem az intézkedés az inflációra csak feleakkora hatást fog gyakorolni

– mondta Hufbauer a Barron’s-nak.

Hiába népszerű, mégis sok kritikát kiváltó intézkedések

A fogyasztók körében ugyan az árak bármekkora mértékű csökkentése népszerű lenne, a vámok csökkentésére vonatkozó döntés valószínűleg kritikát váltana ki a Kínával szemben keményvonalasnak számítók, valamint az amerikai érdekképviseletek és szakszervezetek részéről.

Greg Valliere, az AGF Investments vezető amerikai politikai stratégája szerint valószínűnek tűnik a kínai vámok mérséklése, bár szerinte ennek csekély lenne az inflációra gyakorolt hatása.

Az amerikai kormánynak mérlegelnie kell, hogy a külpolitikáját az inflációs nyomás csökkentése céljából finomhangolja

– írta Isaac Boltansky, a BTIG szakpolitikai kutatási igazgatója.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen és a kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He videóhívás keretében egyeztettek a vámtarifákról. A kínai Kereskedelmi Minisztérium közleménye szerint a beszélgetés konstruktív volt, majd hozzátették, hogy mindkét fél úgy érzi, hogy a globális gazdaság jelenleg súlyos kihívásokkal szembesül. A Trump-kormány 2018 júliusától kezdte el bevezetni az úgynevezett 1. listás vámokat. Ezek a vámok nem a fogyasztási cikkekre, hanem az ipari ellátási láncokra összpontosítanak. Az intézkedések szerdáig érvényesek.

A The Journal beszámolója szerint Yellen inkább a tarifák csökkentése mellett foglalt állást. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselő a hírek szerint egy külön politikai intézkedéssel kombinálva szintén támogatják a vámcsökkentést. Szerintük ezzel a két ország kereskedelmi és gazdasági tárgyalásain fenntartható a Kínára helyezett nyomás.

(Borítókép: Joe Biden 2022. július 4-én. Fotó: Tasos Katopodis/Getty Images)  • Tippek
  • Lakáshitel