Milliárdos beruházási pályázatok segítik az agráriumot

2022.07.09. 09:24
Az utóbbi másfél évben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több mint 1500 milliárd forint forrás jutott el az agráriumba – fogalmazott a Szigeti Farm első alkalommal megrendezett partnertalálkozóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással megtoldott uniós pénzek mintegy hetven százaléka beruházások létrejöttét segíti a tavalyi és az idei agrárpályázatok keretei között – hangsúlyozta Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun megyei Szakmáron tartott rendezvényen.

Nagy érdeklődés övezte például a precíziós gazdálkodás megvalósítását célzó, a terményszárító és -tároló vagy éppen az állattenyésztés körülményeit javító pályázatokat – tette hozzá.

A közlemény szerint az államtitkár említést tett az egy év óta emelkedő építőanyagárakról, ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezen beruházásoknál lehetővé tették a pályázat keretei között az építési költségek növekedésének elismerését.

Az aszály, a mezőgazdasági termelés során felhasznált inputanyagok árának növekedése, valamint az orosz–ukrán háború okozta gazdasági helyzet ellenére a kormány célja, hogy a lehető legtöbb beruházás megvalósulhasson.

Feldman Zsolt jelezte: a vízgazdálkodással, az öntözéssel kapcsolatos pályázatok folyamatosan nyitva vannak, épp úgy, mint az erdősítés támogatását szolgáló, de még elérhető a lovas létesítmények fejlesztésére kiírt pályázat is.

A partnertalálkozónak otthont adó Szigeti család generációk óta mezőgazdasággal foglalkozik. Az állattenyésztés, a növénytermesztés, a hazai és nemzetközi áruszállítás mellett agrár-szaktanácsadással és pályázatírással segítik a hozzájuk forduló gazdákat. Közreműködésükkel a környék gazdálkodói eddig 2,1 milliárd forint pályázati pénz elnyerésével 4,2 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg.