Betörtek a tüntetők az elnöki rezidenciába, menekül Srí Lanka elnöke

2022.07.09. 10:05
A Srí Lanka-i elnök, Gotabaya Rajapaksa rezidenciáját körülvevő tüntetők betörtek az épületbe – jelentette az Agence France-Presse (AFP) szombaton a helyi televízióra hivatkozva. Rajapaksát biztonságba kísérték. Az elnök titkárságán nem válaszolnak a hívásokra.

Polgárjogi aktivisták, vallási vezetők és művészek is ott voltak a dél-ázsiai sziget több ezer lakója között, akik szombaton összegyűltek a fővárosban, Colombóban, az elnöki rezidencia közelében lévő tüntetőhelyen.

A tüntetés előtt Omalpe Sobitha, az egyik fő szerzetesrend vezető buddhista szerzetese és a kormány szókimondó kritikusa újságíróknak azt mondta, hogy a válság nem az éhínség vagy a természeti katasztrófa, hanem a rossz kormányzás eredménye. Korábban az üzemanyaghiány miatt bevezetett kormányintézkedések ellen is voltak tüntetések.

Srí Lanka független történelmének legsúlyosabb válságában van, az infláció elérte a 70 százalékot. Hónapok óta hiány van az üzemanyagtól kezdve a gyógyszerekig mindenből. A 22 milliós ország lakossága akut hiányt szenved, és hosszú sorok kígyóznak a szűkös ellátmányokért, miközben Gotabaya Rajapaksa elnök hónapok óta ellenáll a felszólításoknak, hogy mondjon le.