Ne számítson semmi jóra, ha belföldön nyaralna

2022.07.10. 16:30
Átlagosan 15,4 százalékkal növekedett az egy fő részére szóló vendégéjszakák ára a legnépszerűbb nyaralóhelyeken tavalyhoz képest, ami a 2019-es árakhoz viszonyítva akár 36 százalékos drágulást is jelenthet.

A legnépszerűbb települések közül Hévízen és Balatonfüreden kerülnek a legtöbbe a szállások egy éjszakára. A legkisebb áremelkedés tavalyhoz képest Hajdúszoboszlón volt, míg Egerben átlagosan fél százalékkal csökkent egy éjszaka ára egy főnek.

A legkedveltebb úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred, Budapest, Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs állnak. Ezek közül a legnagyobb drágulás Zalakaroson tapasztalható, ott 36,35 százalékkal nőtt az egy fő részére szóló éjszaka ára. Budapesten 34,26 százalékkal, Hévízen pedig 33,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák ára a 2019-es szinthez képest – írja a Portfolio a szallas.hu összeállítása alapján.

Ehhez képest Balatonfüreden és Hajdúszoboszlón volt a legalacsonyabb mértékű a drágulás. Míg Balatonfüreden 6,8 százalékos az emelkedés, addig Hajdúszoboszlón 13,8 százalékkal nőttek az árak. A többi településen a drágulás 22–35 százalék közötti. 

A lap beszámolója szerint az előző évhez képest viszonyítva az látszik, hogy Egerben fél százalékkal csökkent az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár. Hajdúszoboszlón 1 százalékos, Balatonfüreden 2,2 százalékos, Siófokon pedig 3,9 százalékos a növekedés.

Pécsett már átlagosan 8,6 százalékos emelkedést látunk, Szegeden 10,7 százalékkal, Budapesten 13,1 százalékkal kerül többe idén egy éjszaka egy fő számára

– fogalmazott Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője. Majd hozzátette, hogy a legnagyobb emelkedés Gyulán 15,2 százalékkal, Zalakaroson 15,11 százalékkal és Hévízen 14,2 százalékkal tapasztalható.

A szóvivő szerint megdöbbenhetnek az idei nyaralás árán azok, akik legutóbb a pandémia előtti évben voltak nyaralni.